GLOBSEC: Kličko ani Jaceňuk na konferenciu neprídu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a vodca ukrajinskej opozície Vitalij Kličko na medzinárodnú bezpečnostnú konferenciu GLOBSEC v Bratislave neprídu, hoci obaja predtým svoju účasť na konferencii potvrdili.

14.05.2014 12:11
Vitalij Kličko Foto: ,
Vitalij Kličko do Bratislavy nakoniec nepríde.
debata (29)

„Bohužiaľ, dynamika posledných dní na Ukrajine ich zdržala a neprídu, poslali námestníčku ministra zahraničných vecí a poradcu pána Klička, máme solídne zastúpenie,“ povedal Rastislav Káčer, prezident Slovenskej atlantickej komisie, ktorá konferenciu organizuje. „Mrzí nás to, ale rozumieme tomu,“ dodal.

Konferencia sa začína v stredu a potrvá do piatku 16. mája. Hlavnou témou GLOBSEC-u bude dianie na Ukrajine. Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne. Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na GLOBSEC-u sa zúčastnia šéf Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Donald Tusk, taliansky expremiér Mario Monti a desiatky ministrov zahraničia i obrany zo strednej a východnej Európy. Konferenciu chce na neformálne stretnutia využiť aj zvolený prezident Andrej Kiska. Súčasná hlava štátu Ivan Gašparovič na GLOBSEC nepríde.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Arsenij Jaceňuk #GLOBSEC