Orbánov minister zahládza rozruch okolo autonómie

Dosluhujúci šéf maďarskej diplomacie pred odchodom z postu dostal ťažkú úlohu. János Martonyi zahládza rozruch, ktorý znovuzvolený premiér Viktor Orbán vyvolal svojím inauguračným prejavom. Orbán, ktorý od Kyjeva žiadal autonómiu pre zakarpatských Maďarov, uznanie ich dvojakého občianstva a zaručenie kolektívnych práv, sa dočkal kritiky nielen v susedných krajinách.

14.05.2014 14:18 , aktualizované: 15.05.2014 11:54
János Martonyi Foto: ,
Maďarský minister zahraničia János Martonyi.
debata (24)

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca a tlmočilo mu znepokojenie. Bukurešť i Bratislava dali najavo nesúhlas. A z Varšavy premiér Donald Tusk odkázal, že Orbán si od neho vypočuje otvorené výhrady, aj keby to malo pokaziť atmosféru na dnešnej bratislavskej schôdzke predsedov vlád visegrádskej štvorky.

Martonyi obhajobu Orbána založil na údajnom mediálnom prekrútení jeho slov. Maďarský premiér vraj spomenul autonómiu vo všeobecnej rovine a nie jej územnú formu, ktorá vyvoláva najviac kontroverzií.

„Autonómia môže byť rôzna – kultúrna alebo územná. Slovo ,územná' premiér nepoužil. Hovoril o dvojakom občianstve, kolektívnych právach a samospráve pre Maďarov žijúcich v zahraničí,“ vyhlásil maďarský minister v Bratislave, kde sa zúčastňuje na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC.

Orbán skutočne o územnej autonómii minulú sobotu v parlamente nehovoril. Z bojovného tónu jeho posolstva však kdekto vycítil, že práve na ňu myslel. Pripúšťa to aj Gábor Vona, šéf krajne pravicového Jobbiku, ktorý v aprílových voľbách získal 20,5 percenta hlasov. „Súčasťou programu Jobbiku je aj rusínsko-maďarská autonómia, a tak by bolo dobrou správou, keby aj predseda vlády uvažoval v rovnakom rámci,“ citovala ho včera agentúra MTI.

Orbána v rozhovore pre portál Pravda.ru pochválil aj vodca rusínskych separatistov, samozvaný premiér Podkarpatskej Rusi Petro Hecko, na ktorého Ukrajina vydala zatykač. Na otázku, či by sa Orbán „mal obrátiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, s ktorým udržiava konštruktívne vzťahy“, Hecko odpovedal: „Bol by to ideálny variant. V každom prípade skôr či neskôr sa otázka rusínskych území na juh od Karpát bude riešiť práve v tomto formáte.“

Martonyi však také ambície Budapešti nepripúšťa. „Čo sa týka Ukrajiny, nebolo použité slovo ,autonómia', ale slovo ,samospráva',“ spresnil včera.

Ministrove slová potvrdzuje doslovný preklad inkriminovanej pasáže Orbánovho prejavu:

„Maďarská záležitosť je od druhej svetovej vojny nevyriešená. Maďarskú záležitosť považujeme za európsku záležitosť. Maďarom v Karpatskej kotline prislúcha dvojaké občianstvo, prislúchajú kolektívne práva a prislúcha aj autonómia. To je náš postoj, ktorý budeme presadzovať v medzinárodnej politike. Aktuálnosť tomu všetkému dodáva situácia dvestotisícovej maďarskej komunity na Ukrajine, ktorá musí dostať dvojaké občianstvo, úplné kolektívne práva a musí dostať aj možnosť samosprávy. To je naše jasné očakávanie od formujúcej sa novej Ukrajiny,“ vyhlásil Orbán.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák sa včera na konferencii GLOBSEC netajil, že má na vec iný názor: „Pozícia Slovenska je jasná: autonómia nie je vždy ideálnym riešením situácie menšín, naopak, môže mať niekedy za následok ďalšie stupňovanie napätia a destabilizáciu. Vždy je potrebné k tejto záležitosti pristupovať nanajvýš citlivo, rešpektujúc základné princípy medzinárodného práva. Vo vzťahu k Ukrajine a pozícii menšín žijúcich na jej území nevidíme žiaden dôvod na prehodnocovanie status quo,“ vyhlásil.

V nevzrušenom, ba až zľahčujúcom tóne reagovala aj Bukurešť, ktorá si inokedy od Budapešti vždy tvrdo vyprosí zmienky o sikulskej autonómii. „Viktor Orbán má túto rétoriku, ale nik si ju nevšíma,“ povedal prezident Traian Basescu s tým, že tieto slová nepovažuje za nebezpečné pre Rumunsko.

„Nezmôže sa na viac ako na poskytovanie televíznych či rozhlasových rozhovorov,“ vyhlásil. Svoj pokoj vysvetlil tým, že ide o vec týkajúcu sa rumunských zákonov a ústavy, „pričom treba vziať do úvahy, aké veľké je Maďarsko a aké veľké je Rumunsko“.

Kyjev, pochopiteľne, odpovedal Budapešti podráždenejšie. „Výroky šéfa maďarskej vlády o autonómii a dvojakom občianstve pre Maďarov, čo odporuje platným ukrajinským zákonom, sme prijali so znepokojením, pretože nevedú k zníženiu napätia a k stabilizácii situácie v našej krajine,“ vyhlásil hovorca ministerstva zahraničných vecí Jevhen Perebyjnis a od Budapešti si vyprosil uvážlivejší prístup k citlivým otázkam národnostnej politiky.

Vo Varšave, ktorá má tradične blízke vzťahy s Budapešťou, tentoraz prevážila jej historická spriaznenosť s Kyjevom. Premiér Tusk svojho maďarského kolegu ostro napomenul: "V súčasnosti, keď sme svedkami rozdelenia Ukrajiny a pokusu o narušenie ukrajinského štátu, tieto slová vyvolávajú znepokojenie.

Chápem obavy premiéra Orbána o krajanov za hranicami Maďarska…, ale musíme si byť istí – neviem, či to bol úmysel, či nie – že nepodporujeme kroky proruských separatistov, ktorých jasným cieľom je rozložiť ukrajinský štát," vyhlásil poľský premiér a varoval, že ak si niekto myslí, že z rozpadu Ukrajiny by mohli mať západné krajiny prospech, tak robí tragickú chybu a ukazuje, že nevie nič o histórii.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #autonómia #János Martonyi