Lavrov: Ukrajina je na prahu občianskej vojny

Ukrajina je na prahu občianskej vojny, myslí si ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Povedal to v rozhovore, ktorý poskytol televíznej stanici Bloomberg TV a v ktorom tiež označil za hypotetickú otázku pripojenie východnej Ukrajiny k Rusku.

14.05.2014 15:18
Rusko, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (103)

Pozastavil sa ale aj nad informáciami, že ukrajinské jednotky v stredu použili pri operácii na východe krajiny vrtuľníky so znakmi mierových síl OSN.

„Keď Ukrajinci zabíjajú Ukrajincov, tak si myslím, že sa Ukrajina priblížila k občianskej vojne ako doteraz nikdy,“ vyhlásil Lavrov. Dodal, že na východe a na juhu krajiny už je „vojna, skutočná vojna“.

Na otázku, či Rusko môže zaručiť, že sa nebude chcieť zmocniť východu Ukrajiny, odpovedal: „Musíme začať nie hypotetickou otázkou, kto koho môže pripojiť, ale tým, ako sa ľudia budú cítiť v tejto krajine.“

Minister tiež zopakoval predchádzajúce hrozby Moskvy Kyjevu, že pripojenie k Európskej únii by malo pre Ukrajinu vážne ekonomické dôsledky. „Rozhodnutie o tom prislúcha Ukrajincom. Ak sa ale rozhodnú za pripojenie k EÚ, musia si uvedomiť, aké budú následky v súvislosti s ich záväzkami plynúcimi z ekonomických dohôd v rámci SNŠ (Spoločenstvo nezávislých štátov – tvorené deviatimi z pätnástich bývalých sovietskych republík).“

Lavrov dal tiež najavo, že by Moskva chcela, aby sa objasnili informácie, podľa ktorých ukrajinská armáda v stredu použila pri vojenskej operácii proti rebelom helikoptéry s označením OSN, ktoré Ukrajina predtým poskytla mierovým silám pri misii v Kongu.

Ruské agentúry uvádzajú, že ukrajinské vládne sily tieto vrtuľníky nasadili v stredu večer pri Kramatorsku. OSN vraj v súvislosti s touto správou vyjadrila znepokojenie a s ukrajinskými úradmi o tom už rokuje.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov