Plyn zastavíme v júni, varuje Európu Putin

Od júna môže nastať v Európe plynová kríza. Ruský prezident Vladimir Putin totiž v liste lídrov európskych štátov informoval, že od prvého júna obmedzí dodávky plynu na Ukrajinu len na plyn zaplatený vopred.

15.05.2014 16:29 , aktualizované: 18:57
debata (315)

Rusi trvajú na vysokej cene 485 dolárov za tisíc kubíkov, ktorá je pre Ukrajinu neprijateľná. Je preto pravdepodobné, že Rusi zavrú plynové kohútiky Ukrajine a tok plynu sa zastaví aj pre Slovensko a ďalšie krajiny.

„Vzhľadom na okolnosti vystavila ruská spoločnosť zálohovú faktúru za dodávky plynu Ukrajine, ktorá je plne v súlade so zmluvou. Po 1. júni budú dodávky obmedzené len na časť, ktorú ukrajinská spoločnosť predplatí vopred,“ napísal Putin. Zároveň vyzval Európsku komisiu, aby sa aktívnejšie zapájala do ekonomickej obnovy Ukrajiny. Brusel obviňuje Rusko z toho, že neoprávnene zabralo Krym a nestavia sa proti agresii ruských separatistov vo východnej časti Ukrajiny.

Fico: Vážne ohrozenie energetickej bezpečnosti

Na list od ruského prezidenta poukázal slovenský premiér Robert Fico po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Andersom Fogh Rasmussenom v Bratislave. Premiér situáciu označil ako „vážne ohrozenie energetickej bezpečnosti Slovenska“. Je možné, že sa bude opakovať rok 2009, keď Slovensko muselo čerpať plyn zo západu. Teraz navyše aj Ukrajina chce plyn zo Slovenska. Objemy plynu, aké potrebuje, však nie sú zatiaľ k dispozícii a Slovensko ich ani nevie prepraviť bez toho, aby porušilo zmluvu s ruským Gazpromom.

V roku 2009 Rusko tiež obmedzilo dodávky, transport plynu ďalej do Európy ale mal fungovať ďalej. Ukrajina však pre hlboké mrazy odčerpávala pre vlastnú spotrebu aj plyn určený na export. Ruská strana preto neskôr pristúpila k úplnému stopnutiu dodávok na Ukrajinu. Neskôr sa úplne zastavili aj dodávky na Slovensko i do ďalších štátov.

Teraz by Európa bola ochromená menej, keďže medzičasom sa sprevádzkoval plynovod na dne Baltického mora, ktorým sa ruský plyn môže dostať do Nemecka.

Putin zdôvodňuje stopnutie plynu ukrajinskými dlhmi

Oficiálnym dôvodom na hrozby zastavenia plynu, ktoré by poškodilo najmä ukrajinskú ekonomiku, sú dlhy. Ukrajina podľa Putina dlhuje Rusku za dodávky plynu už 3,5 miliardy dolárov napriek skutočnosti, že Kyjev dostal časť úveru od Medzinárodného menového fondu vo výške 3,2 miliardy dolárov. Zvyšovanie tlaku na predstaviteľov i obyvateľov Ukrajiny prichádza iba desať dní pred ukrajinskými prezidentskými voľbami.

Dlh na túto úroveň stúpol, lebo Kyjev už od vlaňajšej jesene za plyn neplatí. Rusko síce neskôr prorusky orientovanej ukrajinskej vláde poskytovalo zľavu, takže ceny klesli zhruba na 268 dolárov za tisíc kubíkov. Nová ukrajinská vláda však po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča nezačala platiť, a tak v apríli ceny stúpli na 485 dolárov. Rusko zdraženie zdôvodnilo neplatením, Ukrajina zas neplatenie odôvodňuje zdražením dodávok zemného plynu.

V stredu sa Rusko vyjadrilo, že obnoví rokovania s Ukrajinou, ak Kyjev uhradí aspoň časť svojho dlhu za plyn. Moskva zároveň signalizovala, že by mohla pripustiť revíziu ceny. Išlo o zmiernenie postoja po tom, čo štátom kontrolovaná ruská plynárenská spoločnosť Gazprom pre Ukrajinu cenu takmer zdvojnásobila.

Námestník ukrajinského ministra energetiky Ihor Didenko o deň neskôr vyhlásil, že Ukrajina je pripravená zaplatiť Rusku za dodávky plynu štyri miliardy dolárov už do konca mája. Zároveň však stanovil podmienku opätovného poskytnutia zľavy na plyn. „Ukrajinská strana jasne povedala, že ak sa zafixuje cena 268,5 amerického dolára, potom je ukrajinský Naftogaz ochotný zaplatiť do konca mája sumu zhruba štyri miliardy dolárov,“ uviedol Didenko.

Ruský minister energetiky Alexander Novak však zareagoval so slovami, že jeho krajina nevidí možnosť, že Ukrajina bude platiť za dodávky plynu, dokonca aj keby dostala zľavu. Dôvodom má byť ekonomická situácia krajiny. „Aj keby sme stanovili cenu na 100 dolárov za tisíc kubických metrov, to fantazírujem, nemáme garancie, že ukrajinská strana dokáže takúto cenu zaplatiť vzhľadom na to, že v súčasnosti je úplne insolventná,“ podotkol Novak.

V zásobníkoch je plyn na päť mesiacov

Slovensko je na prípadné zastavenie dodávok plynu pripravené. Obsah zásobníkov totiž dokáže pokryť spotrebu krajiny mimo vykurovacej sezóny počas piatich mesiacov. Plynári tiež majú podpísané dohody o spätnom toku, vďaka ktorým by bolo možné plyn začať prepravovať prakticky okamžite z Česka a Rakúska. Bolo by to však iba za predpokladu, že v Európe by bol plynu dostatok.

Prípadné júnové zastavenie dodávok ruského plynu by značne poškodilo aj hospodárstvo Ukrajiny. Kyjev sa síce nedávno s predstaviteľmi Slovenska dohodol na tom, že oba štáty začnú horúčkovito pracovať na spustení spätného toku plynu cez menšiu medzištátnu prepojku vedúcu z Voján k Užhorodu. Prvé kubíky však môžu začať tiecť až v lete a plnú prepravnú kapacitu okolo 10 miliárd kubíkov za rok bude možné dosiahnuť až na sklonku jesene.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Kríza na spadnutie.

Kapacita prepojok s Maďarskom a Poľskom, ktoré môže Kyjev využívať už teraz, je okolo 7,5 miliardy kubíkov. Firmy i domácnosti na Ukrajine však potrebujú, aby dovoz presahoval dvadsať miliárd kubíkov. Je pravdepodobné, že ak sa Rusko s Ukrajinou nedohodnú na podmienkach dodávok plynu, tranzit plynu síce môže ešte určitý čas fungovať, ale najneskôr v úvode zimy by aj tak nastali problémy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

315 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina