EÚ Moskve pripomenula sľub, že dodávky plynu do EÚ teraz nepreruší

Moskva na začiatku mája vo Varšave sľúbila, že dodávky plynu do EÚ nebudú prerušené počas trojstranných rokovaní únie, Ruska a Ukrajiny o problematike, pripomenula v piatok hovorkyňa Európskej komisie Pia Hansenová.

16.05.2014 11:50
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ruský Gazprom bude od Kyjeva požadovať platby dopredu.
debata (41)

Reagovala tak na štvrtkový list ruského prezidenta Vladimira Putina niektorým európskym politikom, v ktorom vyzval na vyrovnanie ukrajinského dlhu za plyn a pohrozil zastavením plynových dodávok Kyjevu. Únia na list odpovie spoločne, rovnako ako to urobila v apríli.

Podobný list poslal totiž Putin európskym štátnikom už pred mesiacom, spoločnú európsku odpoveď vtedy sformuloval predseda komisie José Barroso. Výsledkom korešpondencie boli trojstranné rokovania eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera a ministrov energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandra Novaka a Jurija Prodana 2. mája vo Varšave.

Práve tam sa dosiahla dohoda, že sa bude celý máj o ukrajinskom dlhu za plyn a riešení celej situácie ďalej rokovať a počas rozhovorov nebudú dodávky ruského plynu do EÚ ohrozené.

Gazprom bude žiadať platby vopred

Tento týždeň Putin upozornil, že nesplatenie ukrajinského dlhu môže viesť k zastaveniu dodávky plynu pre ukrajinskú spoločnosti Naftogaz. Ruský Gazprom už vzhľadom na ukrajinský dlh rozhodol o tom, že bude od Kyjeva požadovať platby dopredu. Ukrajinský dlh podľa Putina dosahuje 3,5 miliardy dolárov. Od júna bude Ukrajina dostávať len toľko plynu, koľko dopredu zaplatí.

Hoci výslovná zmienka o zastavení dodávok do Európy v Putinovom liste nie je, vyvolalo ruské varovanie v Európe nervozitu. Slovenský premiér Robert Fico označil rusko-ukrajinský spor za vážnu bezpečnostnú hrozbu.

Hovorkyňa Európskej komisie v piatok pripomenula, že o problematike sa na rôznych úrovniach ďalej rokuje. Oettinger sa napríklad s ruským ministrom opäť zíde v pondelok v Berlíne. Plánovaná je tiež ďalšia schôdzka v trojstrannom formáte, komisiou navrhované dátumy vraj zatiaľ Moskva nepotvrdila. „Kritika je preto neopodstatnená,“ poznamenala Hansenová.

Ukrajina je vraj pripravená dlh uhradiť v máji

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk navyše v utorok v Bruseli oznámil principiálnu pripravenosť svojej krajiny dlh uhradiť ešte do konca mája a Barroso to na spoločnej tlačovej konferencii ocenil. „Dosiahol sa určitý pokrok a Rusko s Ukrajinou na tom teraz musia stavať, zvlášť ak ide o definíciu ceny za plyn,“ podotkla v piatok hovorkyňa.

Únia podľa nej čaká, že všetky strany, ktorých sa vec týka, zostanú spoľahlivými a zodpovednými dodávateľmi alebo poskytovateľmi tranzitných ciest. „Je to v ich vlastnom záujme. Energia by nemala byť používaná ako politická zbraň,“ uviedla hovorkyňa.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #plyn #Vladimir Putin #Ukrajina #dodávky plynu