Ruská cenzúra chce zablokovať Twitter, premiér je proti

Ruské cenzúrne úrady sa chystajú zablokovať mikroblogovú sieť Twitter. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovorcu telekomunikačnej cenzúrnej správy Roskomnadzor.

16.05.2014 12:47
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev.
debata (24)

Vedenie siete podľa cenzorov zásadne nespolupracuje a odmieta vymazať „extrémistický obsah“. Premiér Dmitrij Medvedev ale cenzorov okríkol.

Twitter kategoricky odmieta rešpektovať požiadavky Roskomnadzoru, aby bol extrémistický obsah odstránený, povedal agentúre ITAR-TASS hovorca správy Vadim Ampelonskij. „Spoločnosť zaujala dôsledne nekonštruktívny postoj, a vytvára tak podmienky, v ktorých bude zablokovanie tejto služby nevyhnutné,“ dodal.

Varovaním pred uzatvorením Twitteru si ale Roskomnadzor vyslúžil kritiku z najvyšších miest. Premiér Medvedev, ktorý medzi ruskými politiky patrí k najpilnejším užívateľom sociálnych sietí, cenzorov vyzval, aby namiesto blokovania prístupu radšej „zapli mozgy“.

„Ako aktívny užívateľ sociálnych sietí si myslím, že ruské zákony musia dodržiavať ako samotné siete, tak aj ich užívateľov,“ napísal premiér na Facebooku. „Zodpovední úradníci by ale občas mali zapnúť mozgy. A neposkytovať rozhovory o tom, že sociálne siete zablokujú,“ uviedol Medvedev.

Roskomnadzor informoval, že posledný pokyn ruských cenzorov Twitter splnil 26. februára, keď bol zrušený istý ruský účet venovaný udalostiam v Sýrii. Na sieti sa vraj vtedy objavili fotografie mŕtvych a popravených ľudí. „Žiadne iné výzvy Twitter nerešpektoval,“ uviedol hovorca Ampelonskij.

Roskomnadzor sa k blokovaniu internetových služieb uchyľuje pomerne často. Umožňuje mu to niekoľko nových ruských zákonov, ktoré majú chrániť najmä dospievajúcu mládež pred vulgárnym obsahom, výzvami k samovražde či užívaním drog. Podľa kritikov cenzúra zneužíva svoje právomoci na blokovanie nepohodlného politického obsahu a zastrašovanie opozície.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Twiitter #cenzúra #Dmitrij Medvedev