Boje na východe Líbye si vyžiadali najmenej 43 mŕtvych

Líbyjská armáda v piatok na východe krajiny začala leteckú operáciu proti islamistickej skupine Ansar aš-Šaría, ktorej sa pripisuje útok na americký konzulát z roku 2012. Spojené štáty túto skupinu tento rok zaradili k teroristickým organizáciám. Strety vo východolíbyjskom meste Benghází si vyžiadali prinajmenšom 43 mŕtvych a 146 zranených. Novú bilanciu v sobotu s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva zverejnila agentúra Reuters.

16.05.2014 13:53 , aktualizované: 17.05.2014 14:35
debata (11)

Agentúra AFP uviedla, že letisko vo východolíbyjskom Benghází je pre operáciu pre civilné lety teraz uzavreté.

Armáda spojila podľa AFP sily s milíciami generála vo výslužbe Chalífa Haftara proti Ansar aš-Šárií a proti ďalšej skupine islamistov, ktorá si hovorí Brigáda 17. februára. Generál má k dispozícii aj letectvo. Svedkovia z Beghází hlásia prudké boje a považujú ich za strety rôznych ozbrojených skupín.

Milície bývalého generála Chalífa Haftara sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 a v piatok oznámili, že sa rozhodli začať operáciu zameranú na „vyčistenie“ Benghází od teroristických skupín. Haftarove milície sa označujú za „národnú armádu“. „Nejde o civilnú vojnu. Ide o armádnu operáciu proti teroristickým skupinám,“ povedal ich hovorca.

Vláda ale Haftarovu skupinu radí k nelegálnym organizáciám, ktoré sú zodpovedné za zlú bezpečnostnú situáciu v krajine. Vláda tiež vyzvala milície aj občanov Benghází k zdržanlivosti.

Náčelník generálneho štábu armády Abdas Sálim Džadalláh síce poprel, že sa do bojov zapojila armáda, ale priznal, že mnoho vojakov z jednotiek v Benghází dezertovalo a pripojilo sa k Haftarovi. Tento bývalý generál dezertoval z Kaddáfího armády koncom 80. rokov. Utiekol do USA a vrátil sa v roku 2011, aby sa pripojil k bojom proti niekdajšiemu líbyjskému vodcovi. Benghází bolo centrom odporu proti Kaddáfímu, ale teraz je jedným z najnepokojnejších miest v krajine. Stretávajú sa tam pravidelne milície, ktoré odmietajú zložiť zbrane a podriadiť sa vláde v Tripolise.

Milície Ansar aš-Šaría sa v roku 2011 podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího. Po revolúcií obsadili východ Líbye a usilujú sa o zavedenie islamského práva. Neuznávajú štátne inštitúcie a sú stále silne vyzbrojené. Majú na svedomí vraždy niekoľkých sudcov aj vojakov a sú podozrivé z útoku na americký konzulát v septembri 2012 v Benghází. O život pri ňom prišli okrem amerického veľvyslanca Christophera Stevensa ďalší traja Američania.

Líbya boj proti milíciám, ktoré odmietajú zložiť zbrane, označuje za boj proti terorizmu. Pentagon tento týždeň oznámil presun 200 príslušníkov námornej pechoty zo základne v Španielsku na Sicíliu pre boj proti teroristom pôsobiacim na severe Afriky. Žiadnu krajinu síce nemenoval, ale podľa agentúry Reuters sa Spojené štáty zameriavajú najmä na Líbyu a tamojšie islamistické skupiny.

„Robíme to pre prípad neočakávanej udalosti, pretože sa domnievame, že bezpečnostná situácia v severnej Afrike sa zhoršila do tej miery, že sa vyskytli určité hrozby,“ povedal hovorca Pentagonu Steve Warren.

O zlej bezpečnostnej situácii v Líbyi svedčí piatkové rozhodnutie alžírskej vlády. Alžírsko uzavrelo svoje veľvyslanectvo a generálny konzulát v Tripolise a jeho ministerstvo zahraničia to zdôvodnilo „bezprostredným ohrozením“ svojich diplomatov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Líbya #USA #Benghází #islamisti