Na Ukrajine sa ďalej bojuje, rokovania o jednote krajiny sú bez výsledku

Premiér Arsenij Jaceňuk v sobotu na druhom kole rokovaní pri okrúhlom stole o jednote Ukrajiny prisľúbil napríklad "osobitné postavenie" ruštine a decentralizáciu moci. Pri debate, rovnako ako pri prvom kole rokovaní, chýbali separatisti, rovnako ako opozičný komunisti. Rokovanie skončilo bez výsledku a ďalšie sa uskutoční v stredu v Čerkase. Sobotné rozhovory v Charkove sprevádzala demonštrácia odporcov prozápadného kyjevského režime.

17.05.2014 08:30 , aktualizované: 18:16
Ukrajina, Slaviansk Foto: ,
Na archívnej snímke ukrajinská armáda neďaleko mesta Slaviansk.
debata (248)

Separatisti na východe Ukrajiny oslobodili svojho zajatého vodcu

Ukrajinskí pohraničníci v sobotu ráno zajali jedného z vodcov proruských separatistov na východe krajiny, gubernátora samozvanej Doneckej ľudovej republiky Valerija Bolotova. Pohraničníci však nedostali posily, a tak si ozbrojení vzbúrenci dokázali vynútiť oslobodenie svojho vodcu. Oznámila to agentúra Interfax.

Pohraničníci Bolotova zatkli okolo 4:45 SELČ na hraničnom priechode s Ruskom v Luhanskej oblasti a vzápätí o tom informovali ďalšie úrady, vrátane velenia „protiteroristickej operácie“, ako Kyjev označuje ťaženie proti proruským separatistom. „Avšak ani za dve hodiny žiadne posily na hraničný prechod nedorazili,“ uviedla pohraničná stráž v komuniké.

Medzitým na prechod zaútočila viac než stovka ozbrojencov, ktorým sa podarilo zajatcov oslobodiť. Komuniké označilo prestrelku na prechode ako tvrdý boj. Žiadny pohraničník ale nebol zranený. Bolotov minulý utorok vyviazol z údajného atentátu, po ktorom si odišiel liečiť ľahké zranenia do Ruska, bez toho aby sa ho pohraničníci pokúsili zadržať. V dôsledku vyšetrovaní pohraničná stráž sľúbila, že gubernátora pri jeho návrate zatkne, ako sa aj stalo.

„Ľudové republiky“, ktoré separatisti vyhlásili v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, medzitým ukrajinská generálna prokuratúra označila za „teroristické organizácie“ s jasnou hierarchiou a kanály financovania a dodávok zbraní.

Bolotov podľa ukrajinských médií patrí k bojovnému krídlu proruských radikálov, ktorí prevzali vedenie povstaleckých skupín koncom apríla z rúk umiernenejších aktivistov. Vraj odmieta rozhovory s Kyjevom, je stúpencom ozbrojeného povstania a jeho cieľom je spojenie so susedným Ruskom.

V Slaviansku sa bojovalo aj v noci na sobotu

Podľa ukrajinskej agentúry Unian bolo cez noc v Slaviansku počuť veľmi silné výbuchy, osvetľovacie rakety odlietali jedna za druhou a nad mestom prelietavali stíhačky. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS naopak Národná garda ostreľovala pozície miestnej domobrany na predmestiach obkľúčeného Slavianska zo samohybných húfnic.

„Veľmi silný výbuch. Počuť je to aj v centre mesta (…) Sype sa sklo z okien. Zase výbuch,“ citovala agentúra Unian nemenovaného miestneho obyvateľa. Podľa očitých svedkov vraj separatisti ostreľujú kontrolné stanovište Národnej gardy a jedného z povstaleckých veliteľov vraj prepravili do nemocnice ťažko zraneného.

Údaje o stratách z nočných bojov zatiaľ nie sú k dispozícii. Ešte predtým samozvaný starosta Slavianska Vjačeslav Ponomarjov podľa agentúry ITAR-TASS vyčíslil straty vládnych síl počas ťaženia proti povstalcom na 650 ľudí, počítajúc v to zabitých, ranených a zajatých, a to vrátane 285 extrémistov z Pravého sektoru, mobilizovaných do Národnej gardy, 120 ukrajinských žoldnierov zo špeciálnych práporov Dneper a Azov, 90 príslušníkov tajnej služby SBU, 40 výsadkárov a dvoch desiatok policajtov. Straty vraj utrpeli aj zahraniční žoldnieri: šesť mužov vraj stratila poľská firma ASBS Othago, 14 americká Greystone a päťdesiatku americká firma Academi, predtým známa ako Blackwater. Americká spravodajská služba CIA a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) podľa starostu údajne prišli o 25 pracovníkov, vrátane 13 mŕtvych. Kyjev tiež stratil osem vrtuľníkov, tri húfnice, šesť obrnených transportérov a štyri bojové vozidlá pechoty.

Straty povstalcov od 2. do 12. mája naopak predstavovali údajne len „osem mŕtvych a troch zranených“, povedal Ponomarjov s tým, že do strát nezahrnul zabitých civilistov. Kyjev podľa médií priznáva 21 padlých a 65 zranených.

Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič v piatok uviedol, že ukrajinský konflikt si podľa odhadu už vyžiadal 250 životov, z toho 127 od začiatku operácie ukrajinských vládnych jednotiek proti proruským separatistom na východe krajiny. Okrem toho je teraz v zajatí najmenej 49 ľudí a desiatky osôb sú nezvestné.

248 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Ukrajina #proruskí separatisti