Z líbyjského Benghází je hlásených už 79 mŕtvych, 141 zranených

Strety znepriatelených mimovládnych milícií v líbyjskom meste Benghází si vyžiadali už 79 mŕtvych a 141 zranených. O novej bilancii v nedeľu informovala agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľa ministerstva zdravotníctva. Armáda nad mestom vyhlásila bezletovú zónu.

18.05.2014 08:33
debata (22)

Boje sa začali v piatok a zapojili sa do nich milície bývalého generála Chalífa Haftara, ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. V piatok ich predstavitelia oznámili, že chcú „vyčistiť“ Benghází od teroristických skupín.

Haftarovi bojovníci sa zamerali na štvrť, ktorú ovládajú súperi z islamistických skupín Ansar aš-Šaría a Brigády 17. februára, a nasadili proti nim v piatok lietadlá a vrtuľníky. Podľa najnovšej bilancie zahynulo pri násilnostiach v Benghází 79 ľudí. V sobotu hovorca ministerstva zdravotníctva hovoril „len“ o 37 mŕtvych.

Líbyjská armáda v sobotu zakázala prelety všetkým lietadlám nad spomínaným mestom na východe krajiny. Letisko v Benghází zostáva od piatku zatvorené. Slabá centrálna vláda označila Haftarovu ofenzívu de facto za „prevrat“. Podľa nej exgenerál využíva nárastu násilia v Benghází „na sledovanie vlastných cieľov“.

Haftar však v sobotu zopakoval, že je odhodlaný vo svojej operácii pokračovať. Haftarov hovorca potom v miestnej televízii vyzval obyvateľov niekoľkých štvrtí mesta na evakuáciu pre ďalšie pripravované ozbrojené akcie. Niektorí z civilistov už skutočne z Benghází ušli, uviedla agentúra AP.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #armáda #Benghází #boje #nepokoje #islamisti #milície