Zrútenie bytovky v KĽDR si vyžiadalo možno až stovky obetí

Pri zrútení rozostavaného obytného domu v KĽDR zahynuli tento týždeň možno až stovky ľudí, uviedli podľa agentúry Reuters v nedeľu juhokórejskí predstavitelia. Severná Kórea nešťastie "nepredstaviteľného rozsahu" v nedeľu priznala, počet obetí ale neoznámila.

18.05.2014 08:44
debata (19)

Severokórejské úrady sa v nedeľu ospravedlnili rodinám trúchliacich a oznámili, že nešťastie si v utorok v metropole Pchjongjangu vyžiadalo mŕtvych a spustilo veľkú záchrannú operáciu.

Nemenovaný predstaviteľ juhokórejského ministerstva pre zjednotenie v nedeľu vyhlásil, že v utorok v Pchjongjangu spadla 23-poschodová obytná budova. Podľa neho v nej malo bývať 92 rodín. Spomínaný činiteľ tiež povedal, že v Severnej Kórei je bežné, že sa ľudia sťahujú do nových budov pred tým, než je ich stavba úplne dokončená. „Ak budeme predpokladať, že každá rodina má v priemere štyroch členov, zomreli zrejme stovky ľudí,“ konštatoval.

Hovorkyňa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie uviedla, že na každom poschodí boli štyri domácnosti. Nie je podľa nej ale známe, koľko ľudí bolo v čase tragédie v budove.

Oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA napísala, že minister verejnej bezpečnosti sa „kajal“ a povedal, že „na projekt náležite nedohliadal, čím zavinil nepredstaviteľnú nehodu“. Záchranné práce boli vraj ukončené v sobotu.

Správa agentúry KCNA je pozoruhodná predovšetkým preto, že severokórejský komunistický režim prísne cenzurujúci štátne médiá zriedkakedy povolí zverejnenie informácií, ktoré môžu byť vnímané negatívne. Správa tiež cituje nemenovaného predstaviteľa, podľa ktorého severokórejský vodca Kim Čong-un „prebdel celú noc s bolestnými pocitmi po tom, čo sa o nehode dozvedel“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #nehoda #zrútenie