Rusko musí podľahnúť pokušeniu orientovať sa na Európu

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek sa pýtal maďarského premiéra Viktora Orbána, čo urobí Budapešť, keby Európska únia musela prikročiť k tvrdším ekonomickým sankciám proti Rusku. Ako povedal pre Pravdu, Slovensku podobnú otázku nepotreboval položiť. Rozhovor so Zaorálkom vznikol na konferencii Globsec.

18.05.2014 17:20
Lubomír Zaorálek Foto: ,
Lubomír Zaorálek
debata (321)

Ako sa Česko díva na možnosť ďalších ekonomických sankcií proti Rusku v súvislosti s dianím na Ukrajine?
Je, nanešťastie, možné, že sa budeme musieť rozprávať v Európskej únii aj o širších ekonomických sankciách. Stále som dúfal, že k tomu nedôjde, pretože sa snažím brať vážne pozitívne vyhlásenia, ktoré sa objavujú na ruskej strane. Dáva mi to logiku. Rozprávam sa s českými podnikateľmi, ktorí ma informujú, aká je nálada medzi ich ruskými partnermi. Tí medzi štyrmi očami hovoria, že ich desí existujúci stav. Čítame, že v Rusku 70 percent ľudí podporuje prezidenta Vladimira Putina. Počúvam však od podnikateľov, ktorí zamestnávajú tisíce ľudí, že si nevedia predstaviť, že takáto situácia bude pokračovať.

Čo to znamená?
Je to rozpor medzi súčasnou ruskou politikou, ktorá nám pripadá iracionálna. Vzďaľuje Rusko od rozumného ekonomického riešenia do budúcnosti. Vždy som tvrdil, že Rusko nemá inú možnosť, ako podľahnúť pokušeniu orientovať sa na Európu. Stále sa bránim uveriť, že by sa Rusko definitívne vydalo na cestu izolácie. Ekonomická vojna s Rusko nesie v sebe niečo absurdné. Mali by sme k nej pristúpiť až v okamihu, keď sa ukáže, že Rusko prekračuje všetky hranice.

Ešte sa to nestalo?
Stále sme dúfali, že budeme využívať politicko-diplomatické nástroje, ktorými dáme jasne najavo, ako nesúhlasíme s ruským správaním sa. Na druhej strane však musíme Moskve ukázať, že sme pripravení rokovať, keď Kremeľ uzná, že jeho správanie prekračuje pravidlá medzinárodného poriadku, na ktorých je založená naša existencie. K tretiemu štádiu ekonomických sankcií by Európska únia pristúpila vtedy, ak by sa ukázalo, že naše očakávania smerom k Rusku sú márne.

Kedy by k tomu došlo?
Definovali sme, že by to nastalo vtedy, keď by ruské oddiely prekročili hranice a priamo by zasiahli do diania na východe Ukrajine. Tiež keby Rusko narušilo prípravu prezidentských volieb. Je to aj dôvod na to, aby sme sa rozprávali a prikročili k ďalším ekonomickým sankciám. V posledných dňoch mám však silný dojem, že situácia na Ukrajine sa vymkla kontrole.

Kontrole Ruska?
Vplyv Kyjeva je slabý, ale nezdá sa mi, že by Rusko malo dosah na všetko, čo sa deje na východe Ukrajiny. Nepochybujem o tom, že Moskva spustila udalosti, ktoré sa tam odohrali. Na ne sa však napojili mnohí nespokojní obyvatelia Ukrajiny, ktorí mali Kyjeva plné zuby. Ľudia v Donecku mi povedali, že nefunkčný štát je niečo, čo im nesmierne prekáža. V Kyjeve potom znelo, že ich chce tieto prejavy potlačiť. Je to nebezpečné. Áno, štát si nemôže dovoliť trpieť na svojom území jednotky s ťažkými zbraňami.

A ktoré sú podporované zvonku.
Áno. Je to však mimoriadne zložitá situácia, keď sa k tomu pridajú nespokojní občania, ktorí sa príliš neorientujú. Je ťažké radiť, čo si s tým počať. Preto nevidím žiadnu šancu, okrem toho, že prinútime všetkých rokovať. Vedel by som si predstaviť, že za stolom budú aj zástupcovia rebelov. Prekáža mi to, čo sa Rusku podarilo. Dával som však najavo aj Ukrajincom, aby situáciu upokojili. Je potrebné všetko podriadiť konaniu prezidentských volieb a potom by sa dali uskutočniť aj tie parlamentné. Keď sa to podarí, Rusko nebude môcť tvrdiť, že nemá partnerov.

Stopne Putin plyn, ak Ukrajina nebude platiť?
Stále mi nedáva zmysel, že by Moskva obetovala dlhodobý rozvoj krátkodobým záujmom. Vyzerá to tak, že Putin sa zapíše do dejín ako ten, čo dal Rusku Krym. Krajina je schopná ukázať, že sa dokáže na istý čas obmedziť. Zdá sa mi, akoby si Rusko myslelo, že bolo ponížené. Chápem, že pocit nedostatočného uznania môže pôsobiť ako politický nástroj. Myslím si však, že sa to nebude stále fungovať.

Budeme sa v prípade potreby schopní v EÚ dohodnúť na sankciách?
My by sme sa nemali sústrediť na to, že Rusko môžeme potrestať, ale na to, či sme schopní na situáciu strategicky reagovať. Pýtal som sa maďarského premiéra Viktora Orbána, že ak by sme museli prikročiť k tvrdším ekonomickým sankciám, čo urobí Budapešť.

Čo povedal?
Vyhlásil, že ak sa v Európe na tom skutočne dohodneme, Maďarsko nepôjde proti prúdu. Zdôraznil, že by Budapešť rátala s kompenzáciami pre tých, ktorých to najviac ohrozí.

Dali ste podobnú otázku Slovákom?
Viem, že Slovensko sa obáva tvrdších ekonomických opatrení proti Rusku. Nie je to však tak, že by som sa potreboval spýtať premiéra Roberta Fica, čo urobí. Slovensko vnímame v Česku tak, že sa dokázalo správať proeurópsky. Dokonca viac ako my.

© Autorské práva vyhradené

321 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Ukrajina #Lubomír Zaorálek