Moskva apeluje na prepustenie ruských novinárov na Ukrajine

Rusko nalieha na okamžité prepustenie ruských novinárov z televízie LifeNews, ktorých vraj nezákonne zadržali ukrajinskí vojaci. S odvolaním sa na vyhlásenie ruskej diplomacie to v pondelok uviedla agentúra ITAR-TASS.

19.05.2014 16:55
debata (16)

Príslušníci ukrajinskej Národnej gardy zajali Olega Siďakina a Marata Sajčenka v nedeľu počas operácie proti proruským povstalcom v Kramatorsku na východe Ukrajiny. Vraj sú podozriví z toho, že sa zúčastnili na výsluchoch zajatých príslušníkov ukrajinských jednotiek, a hrozí im obvinenie z „napomáhania terorizmu“.

„Existujú informácie o neľudskom zaobchádzaní s týmito ruskými občanmi. Podobná svojvôľa, zameraná proti ruským novinárom, sa stala už bežnou praxou a opäť potvrdzuje, že ukrajinská strana ignoruje základné normy demokracie, predovšetkým slobodu slova,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov už apeloval na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby sa o prepustenie novinárov postarala. Predstaviteľka OBSE Dunja Mijatovičová požiadala ukrajinského ministra vnútra o oslobodenie novinárov a starostlivé prešetrenie incidentu.

Ukrajinské úrady podľa stanice BBC tvrdia, že vojaci zajali „takzvané novinárov“ z prokremeľskej televízie spolu so skupinou povstalcov v okamihu, keď sa chystali napadnúť letisko v Kramatorsku prenosnými protilietadlovými raketami.

BBC súčasne informovala, že v nedeľu na Kryme príslušníci miestnej proruskej domobrany zbili novinára Osmana Pašijeva počas reportáže o krymských Tatároch. „Až tak veľmi ma nezbili, len párkrát po nohách. Nič mi nezlomili, ale morálne poníženie bolí viac než fyzické,“ posťažoval sa reportér, ktorého domobranci okradli o počítač, mobilné telefóny a ďalšie vybavenie.

Pašijev si už predtým urobil meno škandalóznymi odhaleniami, ktoré sa týkali niekdajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Ruskú okupáciu Krymu ostro kritizoval.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinári #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Kramatorsk