V Tripolise hrozia strety milícií, parlament sa zišiel v hoteli

Líbyjský parlament sa v utorok zišiel v luxusnom hoteli v Tripolise, aby schválil zloženie kabinetu nového premiéra Ahmada Mítíka.

20.05.2014 14:04 , aktualizované: 18:54
Líbya, Wanis Bukhamada, milície, armáda Foto: ,
Veliteľ líbyjských špeciálnych jednotiek Wanis Bukhamada (v strede) sa spojil s milíciami bývalého generála Chalífa Haftara, ktorý chce krajinu "zachrániť" od islamistov.
debata (11)

Debata však podľa agentúry Reuters bola odložená, pretože sa nezišiel potrebný počet zákonodarcov. V Líbyi panuje napätá situácia už od víkendu, kedy milície bývalého povstaleckého generála Chalífa Haftara zaútočili na parlament.

Poslanci rokovali v hoteli Radisson Blu, pretože ich sídlo zatiaľ nie je bezpečné. K jeho zabezpečeniu povolali milície zo stredolíbyjskej Misuráty, z ktorej pochádza Mítík.

Parlament o Mítíkovom vymenovaní hlasoval začiatkom mája za veľmi chaotických okolností. Napriek tomu ho predseda parlamentu vo funkcii potvrdil. S tým ale nesúhlasia ľudia na východe Líbye, teda ani Haftar, pretože za Mítíkom stojí Moslimské bratstvo, jedna z najpočetnejších parlamentných frakcií. Úradujúcim premiérom bol po odvolaní Alího Zajdána začiatkom marca Abdalláh Saní, ktorý funkciu vykonávať trvalo nechce. V pondelok Saního vyzval parlament, aby zastavil svoju pravidelnú prácu a zopakoval voľbu premiéra.

Haftarovi ľudia v nedeľu fakticky zákonodarné zhromaždenie rozpustili a ustanovili vlastný šesťdesiatčlenný zbor, ktorý má prevziať právomoci parlamentu. Vláda to označila za pokus o štátny prevrat. V Tripolise potom vypukli boje medzi príslušníkmi súperiacich skupín, ktoré si podľa vládneho hovorcu vyžiadali dvoch mŕtvych a 55 zranených. Haftarove milície následne budovu parlamentu opustili a bývalý generál nariadil svojim ľuďom, aby sa rozmiestnili po hlavnom meste Tripolise. Neskôr sa na jeho stranu pripojila aj časť líbyjskej armády. Bývalý generál tvrdí, že je jeho cieľom vysporiadať sa s islamistami, ktorí po zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího ovládajú časti krajiny a bránia jej obnove vyvolávaním sporov. Centrálna vláda v Tripolise považuje operáciu za pokus o puč.

Haftar chce poraziť Moslimské bratstvo

V rozhovore s arabským denníkom Aš-Šark al-Avsat Haftar vyhlásil, že chce poraziť Moslimské bratstvo, ktoré je podľa neho „zlovestnou chorobou, ktorá sa chce dostať do špiku kostí arabských národov“. Na súčasnú ofenzívu sa vraj pripravoval dva roky a kontrolu nad Líbyou chce získať v blízkom čase. Ak budú si to Líbyjčania priať, bude kandidovať na prezidenta.

Haftarovi ľudia teraz podľa agentúry AP zaujali pozície pozdĺž cesty vedúcej na letisko južne od Tripolisu. V Misuráte sa mobilizujú tamojšie milície a chystajú sa ísť do metropoly.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Alžírsko pre napätie panujúce v Líbyi uzavreli svoje veľvyslanectvo v Tripolise. Alžírska štátna ropná spoločnosť Sonatrach nariadila evakuáciu svojich zamestnancov z Líbye. Americký minister zahraničných John Kerry vyslal do Líbye skúseného diplomata Davida Satterfielda, aby pomohol tamojším politikom nájsť spoločnú reč.

Nepokoje sa začali v piatok v Bengází a v nedeľu zachvátili aj metropolu Tripolis, kde na budovu parlamentu zaútočila armáda spomínaného generála Chalífu Haftára.

USA možno evakuuje veľvyslanectvo v Tripolise

Po eskalácii násilia v Líbyi uvažujú Spojené štáty o evakuácii svojho veľvyslanectva v Tripolise. Informuje o tom spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z ministerstva obrany.

V Taliansku je zároveň pripravených viacero lietadiel s asi 200 vojakmi, ktorí môžu v prípade potreby okamžite zasiahnuť. Vo Washingtone rastú obavy z vypuknutia občianskej vojny v severoafrickej krajine. Už v roku 2012 zahynul pri útoku na konzulát v Bengází americký veľvyslanec Chris Stevens a traja ďalší Američania. V pondelok zatvorili svoje diplomatické zastúpenia v Líbyi pre bezpečnostné obavy už aj Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #USA #Benghází #nepokoje #islamisti #milície