Na Ukrajine je podľa OSN už 10-tisíc utečencov, najmä Tatárov

Na Ukrajine je okolo 10-tisíc utečencov vo vlastnej krajine, väčšinou krymských Tatárov. V utorok na to upozornil Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Táto migrácia sa podľa úradu začala ešte pred marcovým referendom o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny a pripojení k Rusku.

20.05.2014 16:55
Ukrajina, Krym, Tatári Foto: ,
Krymskí Tatári
debata (21)

„Na Ukrajine UNHCR konštatuje stále rastúce premiestňovanie obyvateľov, ktoré sa teraz týka asi desiatich tisícov, najmenej tretina z nich sú deti. Väčšinou ide o Tatárov, avšak miestne úrady nedávno tiež zaznamenali zvýšenie počtu osôb ukrajinskej a ruskej národnosti a zmiešané rodiny,“ povedal hovorca UNHCR Adrian Edwards, podľa ktorého za tento vývoj úplne jasne môže situácia na východe Ukrajiny.

Niektorí utečenci už museli utekať dvakrát, najprv z Krymu a potom z východnej Ukrajiny. Tu sa rozľahlé časti Doneckej a Luhanskej oblasti ocitli v rukách proruských separatistov, s ktorými bojujú ukrajinské vládne jednotky.

Podľa odhadu OSN polovička z 250 obetí ukrajinskej krízy padla práve v týchto bojoch na východe. Väčšia časť utečencov, 45 percent, sa presťahovala do centrálnej časti krajiny, štvrtina potom na západnú Ukrajinu. Zvyšok si zvolil juh aj východ.

Ľudia podľa Edwardsa hovoria, že utiekli, pretože sa cítili ohrození, mali strach o svoju bezpečnosť či sa báli prenasledovania kvôli svojej národnosti či viere alebo tiež profesii – v prípade novinárov, ochrancov ľudských práv a tvorivých pracovníkov. Dostávali vyhrážky po telefóne či na sociálnych sieťach, alebo výhražné listy na adresu svojho bydliska.

UNHCR sa v spolupráci s miestnymi úradmi a humanitárnymi organizáciami snaží zabezpečiť pomoc najviac postihnutým ľuďom. Zatiaľ finančnú pomoc v hotovosti dostali asi dve tisícky utečencov. Potrebné je aj obstarať im útočisko, pretože existujúce zjavne nestačí.

Hovorca však podľa agentúry ITAR-TASS konštatoval, že ukrajinská kríza ešte neviedla k zvýšeniu počtu utečencov do cudziny, ich počet zostáva nízky.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #utečenci #Ukrajina #Tatári #kríza na Ukrajine