Doneckí vzbúrenci vraj znárodnili priemysel na Donbase

Separatisti v Doneckej oblasti v utorok splnili svoje vyhrážky a ohlásili "znárodnenie" všetkých podnikov Donbasu.

20.05.2014 19:52
Ukrajina, Doneck, Slaviansk, ozbrojenec Foto: ,
Ozbrojenec pripravujúci sa na stráženie Slaviansku s vlajkou Doneckej ľudovej republiky v pozadí.
debata (198)

Oznámila to agentúra Interfax – Ukrajina s odvolaním sa na vyhlásenie šéfa samozvaného parlamentu „Doneckej ľudovej republiky“ Denisa Pušilina. „Nemám už silu ďalej brániť túžbam a želaniam obyvateľov Doneckej oblasti,“ odôvodnil svoje rozhodnutie Pušilin. Nespresnil však, ako budú separatisti znárodňovania vykonávať.

Krok má byť podľa ukrajinských médií priamym útokom na oligarchu Rinata Achmetova, ktorý sa v utorok povstalcom otvorene postavil a na protest proti nim zorganizoval protestnú akciu vo svojich závodoch. Podľa spravodajského serveru Ostrov na „znárodnenie“ v utorok zareagoval utváraním vlastných bojových oddielov Štít, ktoré majú chrániť jeho podniky pred útokmi povstalcov.

Achmetov na východe Ukrajiny zamestnáva 300-tisíc ľudí a podľa miestnych novinárov tam rozhoduje bezmála o všetkom. Jeho utorková akcia môže mať veľký vplyv na vyhrotený spor povstalcov s Kyjevskou vládou. Achmetov až doteraz s priamou podporou nového režimu váhal, aj keď opakovane vyzýval k zachovaniu jednoty krajiny.

Ukrajinský parlament v utorok schválil „memorandum o mieri a porozumení,“ ktoré predpokladá decentralizáciu štátnej správy a posilnenie právomocí miestnych samospráv. Podľa televízie Espreso má práve tento sľub byť odmenou pre Achmetova, ktorý vraj bude mať decentralizované orgány na východe krajiny pod kontrolou.

„Vyhlasujeme plné znárodnenie všetkých podnikov oblasti,“ uviedol Pušilin v špeciálnom televíznom vyhlásení. „Súvisí to s tým, že oligarchovia na Donbase odmietli platiť dane Doneckej ľudovej republike. Ďalej platí kyjevským úradom, a tým ich podporujú,“ konštatoval.

"Donbaský ľud "podľa Pušilina svoj ​​názor vyjadrí na demonštrácii, ktorú separatisti zvolali do Donecka na 25. mája. Práve v ten deň sa budú na Ukrajine konať prezidentské voľby, ktoré vzbúrenci chcú bojkotovať.

Denník Ukrajinská pravda v utorok informoval o sporoch, ktoré údajne rozkladajú tábor doneckých separatistov. Rozpory sa vraj vyhrotili v okamihu, kedy „Donecká ľudová republika“ začala formovať svoje orgány, teda parlament a vládu. Hlavné slovo vo vedení týchto orgánov majú vraj separatisti z hlavnej povstaleckej bašty Slavianska, čo sa ostatným povstaleckým centrám nepáči.

Poslušnosť vraj vypovedali vzbúrenci z Horlivky, ktorú proruské sily ovládajú rovnako ako Slaviansk a Kramatorsk. Niektorým „ministrom“ doneckej vlády sa vraj zároveň nepáči kampaň, ktorú slavianskí aktivisti na čele s Pušilinem rozpútali proti mocnému Achmetovovi. Niektorí členovia vlády vraj z tohto dôvodu rezignovali.

198 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #doneck #Ukrajina #Rinat Achmetov