Eurovoľby Maďarom spestruje honba na špióna

"Kovács. Béla Kovács," uťahujú si v bondovskom štýle maďarské médiá z europoslanca, ktorý im v pondelok zdúchol spred kamier a mikrofónov spôsobom, za aký by sa nemusel hanbiť ani legendárny agent 007.

21.05.2014 07:24
debata
Predvolebný plagát europoslanca Jobbiku Bélu... Foto: SITA/AP
Béla Kovács Predvolebný plagát europoslanca Jobbiku Bélu Kovácsa, ktorý je podozrivý zo spolupráce s ruskými tajnými službami.

Po rokovaní národnobezpeč­nostného výboru parlamentu, ktorý riešil kauzu Kovácsovej spolupráce s ruskými tajnými službami, boli všetci zvedaví na jeho komentár. Kým však na brífingu extrémistického hnutia Jobbik rečnil jeho predseda Gábor Vona o sprisahaní USA a EÚ s cieľom oslabiť silnejúcich maďarských národných radikálov, europoslanec, ktorý v nadchádzajúcich voľbách kandiduje znova, sa „po anglicky“ vytratil.

Novinárom, ktorí ho pri bráne dostihli, oznámil len toľko, že sa k veci vyjadrí o niekoľko hodín neskôr na stretnutí s voličmi v Segedíne, kam napokon neprišiel.

„Kam utiekol Béla Kovács? Je tu v Budapešti, alebo odišiel do Segedínu? Odcestoval do Bruselu? Alebo by sme ho azda mali hľadať v Moskve, v okolí Červeného námestia?“ robil si včera posmech z eurokandidáta Jobbiku číslo 3 Szilárd Németh, podpredseda národnobezpeč­nostného výboru za vládnu stranu Fidesz. Németh potvrdil, že výbor dostal od tajných služieb dostatočný dôkazový materiál o práci Kovácsa pre ruskú rozviedku. „Spáchal vlastizradu, keď s ňou dlhodobo organizovane a konšpiračne spolupracoval,“ citovala ho agentúra MTI.

Obsah pondelkovej schôdzky výboru má podľa zákona zostať 30 rokov prísne tajný. Všetci jeho členovia s výnimkou zástupcu Jobbiku však médiám prezradili, že predložené dôkazy vrátane zvukových a obrazových záznamov ich presvedčili o oprávnenosti žiadosti maďarského generálneho prokurátora adresovanej šéfovi Európskeho parlamentu, aby bol Kovács zbavený poslaneckej imunity.

O podozrivých ruských kontaktoch Kovácsa a záhadných finančných zdrojoch, z ktorých štedro podporoval svoju stranu, sa vedelo už dávno. Nie nadarmo mu prischla prezývka KGBéla. Študoval v Moskve, dlhé roky tam podnikal, za ženu má Rusku, ktorá podľa provládneho denníka Magyar Nemzet bola agentkou KGB už v sovietskych časoch. V marci sa Kovács zúčastnil ako pozorovateľ na referende o pričlenení Krymu k Rusku a anexiu nadšene privítal. Práve jemu sa pripisujú zásluhy na silne proruskej línii Jobbiku.

Hoci pre zainteresovaných to nebolo nijaké prekvapenie, škandál prepukol až minulý štvrtok. Magyar Nemzet vtedy oznámil, že Úrad na ochranu ústavy podal podnet pre podozrenie Kovácsa zo špionáže proti inštitúcii EÚ, za ktorú prislúcha dvoj- až osemročný trest väzenia. Trestné stíhanie sa však zatiaľ začať nemôže. Z Bruselu totiž prišla odpoveď, že o zbavení imunity bude môcť rozhodnúť až novozvolený Európsky parlament, pravda, v prípade, že sa tam Kovács dostane.

V posledných prieskumoch Jobbik predstihol socialistov a ako druhá najsilnejšia strana s podporou 17 percent rozhodnutých voličov mohol rátať s tromi euromandátmi, čo by znamenalo, že kreslo by si udržal aj Kovács. To, ako sa špionážna aféra prejaví na konečných výsledkoch, bude známe až v nedeľu, dokedy sa nové prieskumy nesmú zverejniť.

Fidesz, ktorý je s 56-percentnou podporou rozhodnutých voličov vopred istým víťazom eurovolieb, ale aj socialisti snažiaci sa stoj čo stoj dohnať jedno- až dvojpercentný náskok Jobbiku, aby si udržali symbolicky významné postavenie najsilnejšej opozičnej strany, robia všetko preto, aby krajná pravica za svoju „ruskú spojku“ zaplatila čo najvyššiu cenu. Obe strany, ktoré sa inak v máločom zhodnú, unisono vyzývajú Jobbik, aby Kovácsa stiahol z kandidačnej listiny. Šéf Vona to odmieta. Kovács je podľa neho nevinný a načasovanie kauzy svedčí o tom, že jej strojcovia chcú ovplyvniť výsledky eurovolieb.

Ozval sa aj premiér Viktor Orbán, ktorého demokratická opozícia pre jeho postoj k Ukrajine a nedávny jadrový kontrakt s Moskvou označuje za skrytého spojenca Kremľa. Šéf Fideszu, ktorý s Jobbikom súperí o priazeň národne orientovaných euroskeptických voličov, spochybnil vlastenectvo krajne pravicového hnutia.

„To, že internacionalisti, ktorí národ nepovažujú za dôležitý, v minulosti dostatočne často spáchali vlastizradu, je verejnosti známe,“ rypol si v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu aj do socialistov. „Ale to, aby strana, označujúca sa za národnú, chcela dostať vlastizradcu do Bruselu, kde je potrebné presadzovať maďarské záujmy, je niečo bezprecedentné,“ dodal Orbán.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Béla Kovács