Pri Slaviansku sa opäť bojuje, pod paľbou je vraj centrum mesta

Slaviansk, ktorý už niekoľko týždňov ovládajú proruskí povstalci, v noci na stredu vraj opäť čelilo delostreleckému ostreľovaniu.

21.05.2014 08:35
Ukrajina, Slaviansk Foto: ,
Proruskí ozbrojenci hliadkujú v Slaviansku.
debata (3)

Paľba vládnych síl podľa rebelov smerovala predovšetkým na stanicu a centrum mesta, oznámila agentúra Interfax. Naopak podľa webu denníka Ukrajinská pravda ukrajinskí vojaci ešte v utorok večer a v noci pri Slaviansku bez vlastných strát odrazili útoky rebelov, ktorí sa vraj pokúšali preraziť obkľúčenie.

„Národná garda ostreľuje osadu Semjonovka, stanice a centrum Slavianska. Nevybuchnutý granát dopadol na balkón obytného domu,“ povedal Interfax nemenovaný člen štábu separatistov. Situácia v meste je vraj krajne napätá a potýčky pokračujú.

Podľa serveru Newsru.com sa paľba sústredila na stanovište rebelov a straty medzi civilistami nie sú hlásené. Samozvaný starosta mesta a jeden z vodcov miestnych vzbúrencov Vjačeslav Ponomarjov navrhol odoslať deti do táborov v okolí, pretože „mesto čakajú ťažké dni“.

Stotisícový Slaviansk leží v Doneckej oblasti, kde separatisti vyhlásili samozvanú Doneckú ľudovú republiku, podobne ako ich kolegovia v susednej Luhanskej oblasti. Interfax upozornil, že nové incidenty ohlásili deň po tom, čo ukrajinský parlament veľkou väčšinou hlasov schválil „memorandum mieru a porozumenia“, ktoré predpokladá ústavnú reformu, nový štatút ruštiny, decentralizáciu a amnestiu pre povstalcov na východe krajiny, ak zložia zbrane.

Poslanci podľa Interfaxu tiež vyzvali kyjevskú vládu na stiahnutie vojenských jednotiek z bojovej operácie proti separatistom, ktorá sa na východe krajiny začala v polovici apríla. Podľa odhadu OSN si ukrajinský konflikt vyžiadal okolo 250 obetí, z toho zhruba polovičku na východnej Ukrajine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Slaviansk