USA sankcionovali 12 Rusov, porušovali ľudské práva

Spojené štáty v utorok oznámili uvalenie sankcií na 12 občanov Ruska, ktorým pripisujú porušovanie ľudských práv v súvislosti s úmrtím právnika Sergeja Magnitského z roku 2009.

21.05.2014 09:32
debata (10)

Podľa vyhlásenia ministerstva financií postihy spočívajú v zmrazení akéhokoľvek majetku, na ktorý majú dosah americké orgány, či zákaze obchodovať s Američanmi. Washington postihuje Rusov za údajné porušovanie ľudských práv už od roku 2012 na základe špeciálneho zákona pomenovaného po Magnitskom.

Ten zomrel za nejasných okolností vo vyšetrovacej väzbe, kde strávil takmer jeden rok po tom, ako ruských predstaviteľov obvinil z podielu na rozsiahlom daňovom podvode. V roku 2013 posmrtne usvedčili z údajných daňových únikov samotného Magnitského.

Američania na čiernu listinu zaradili väzenských lekárov, ako aj sudcu zodpovedného za konanie proti Magnitskému či bankára označovaného za hlavnú postavu sprisahania, ktoré údajne právnik pred svojím zadržaním odhalil.

Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Magnitský zomrel v dôsledku odopretia zdravotnej starostlivosti a mučenia, oficiálne však podľahol infarktu a následné vyšetrovanie nepreukázalo žiadne pochybenie. Prípad vyvolal krízu vo vzťahoch medzi Washingtonom a Moskvou, ktorá na prijatie protiruského zákona zareagovala zákazom adopcií do USA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sergej Magnitský