Štrasburg rozhodol proti Maďarsku v prípade 'skutočného' doživotia

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu rozhodol proti Maďarsku v prípade doživotného väzenia bez možnosti prepustenia.

21.05.2014 09:55
debata (5)

Takýto trest je podľa ESĽP ponižujúci a v rozpore s Európskou konvenciou o ľudských právach. Maďarský premiér Viktor Orbán označil verdikt zo Štrasburgu za „šokujúci“. Maďarsko sa môže voči rozsudku odvolať. ESĽP rozhodoval v prípade Lászlóa Magyara, ktorého odsúdili na doživotné väzenie bez možnosti prepustenia za lúpežnú vraždu.

Maďarsko musí podľa štrasburského súdu udelené doživotné tresty pravidelne preskúmavať a podľa zistení určiť, či je ďalšie väznenie ešte ospravedlniteľné. ESĽP tiež kritizoval dĺžku pojednávania Magyarovho prípadu od roku 2002 do 2010, čo je podľa ESĽP neúmerné. Maďarský štát musí Magyarovi zaplatiť odškodné 2000 eur, rozhodnutím však ESĽP nemôže zasiahnuť do už uloženého trestu.

Rozhodnutie ESĽP sa stretlo v Maďarsku s ostrou kritikou. Orbán považuje verdikt ESĽP za ďalší dôkaz, že Brusel a Štrasburg si viac cenia práva kriminálnikov než práva obetí a nevinných ľudí. Zdôraznil, že „skutočné“ doživotné väzenie bude Maďarsko brániť, pretože takýto trest má silný odstrašujúci účinok. Aj jeho vládna strana Fidesz vo vyhlásení uviedla, že trvá na skutočnom doživotnom treste, keďže „každý, kto vezme niečí život, musí zostať navždy vo väzení“.

Nacionalistické hnutie Jobbik vyjadrilo na verdiktom ESĽP „znechutenie“. Maďarský Helsinský výbor, naopak, rozhodnutie súdu v Štrasburgu privítal a vyhlásil, že každý odsúdený má právo na preskúmanie dĺžky jeho trestu v určitých vopred stanovených intervaloch.

V Maďarsku si doživotný trest odpykáva v súčasnosti 46 väzňov, z toho 33 bez možnosti prepustenia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európsky súd pre ľudské práva #doživotné väzenie