V Mykolajive zasadali za tretím okrúhlym stolom

V juhoukrajinskom prístavnom meste Mykolajiv sa v stredu konalo tretie zasadnutie za okrúhlym stolom, ktoré má prispieť k upokojeniu rozbúrenej vnútropolitickej situácie v krajine.

21.05.2014 16:04
debata (14)

Rokovaniu, ktoré moderoval nemecký diplomat Wolfgang Ischinger a bývalí prezidenti Ukrajiny Leonid Kravčuk a Leonid Kučma, predchádzali minulý týždeň okrúhle stoly v Kyjeve a Charkove. Výsledky ale zostali za očakávaním.

„Dialóg národnej jednoty“ má podľa predsedu vlády Arsenija Jaceňuka vyústiť do zmierenia znepriatelených strán a upokojiť najmä situáciu na východe Ukrajiny. Podľa kritikov ale organizovanie podobných akcií nemá veľký zmysel, ak sa do nich nezapoja zástupcovia povstalcov z Doneckej a Luhanskej oblasti. Tí neboli prítomní v Kyjeve ani Charkove a podľa dostupných informácií neprišli ani do Mykolajiva.

Ischinger je však podľa denníka Ukrajinská pravda s doterajším priebehom okrúhlych stolov spokojný. „Tento široký a otvorený dialóg môže významne napomôcť upokojeniu situácie v predvečer prezidentských volieb,“ povedal nemecký diplomat pri začatí tretieho okrúhleho stola. Čo najširšia zhoda v spoločnosti podľa neho môže byť zárukou hladkého priebehu hlasovania.

Atmosféra v samotnom Mykolajive ale o širokej zhode príliš nesvedčí. Pred príchodom vládnej delegácie na miesto pojednávania zaujali na okolitých budovách pozície ostreľovači, priestor prehľadávali vojaci so psami. Vláda, ktorá súbežne s okrúhlym stolom v meste usporiadala výjazdové zasadnutie, dorazila vo vojenskom lietadle.

„Špeciálna vojenská operácia, vojenské lietadlo, vážne tváre. Všetko v duchu doby,“ napísal vo Facebooku minister mládeže a telovýchovy Dmytro Bulatov. Počas diskusie sa hovorilo o vplyve ukrajinských oligarchov na politický vývoj v krajine. Exprezident Kravčuk v tejto súvislosti vyhlásil, že bez oligarchov nemožno jednotu a prosperitu Ukrajiny zabezpečiť. „Oligarchovia nie sú len zlí. Ak sa štátna moc nenaučí spolupracovať s biznisom, poriadku sa na Ukrajine nedočkáme,“ uviedol Kravčuk.

Pôvodne sa tretí okrúhly stôl mal konať vo východoukrajinskom Donecku, jednom z hlavných centier proruských povstalcov. Ambiciózny plán doněckého gubernátora Sergeja Taruta ale nevyšiel, organizátori kvôli neúmernému bezpečnostnému riziku preložili rokovania do pokojnejšieho Mykolajiva.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Mykolajiv