Princ Charles vraj Putina prirovnal k Hitlerovi

Britský princ Charles mal údajne ruského prezidenta Vladimira Putina prirovnať k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. V stredu o tom informuje britský denník Daily Mail.

21.05.2014 16:11 , aktualizované: 17:39
princ Charles Foto: ,
Princ Charles na archívnej fotografii s manželkou Camillou.
debata (156)

Pravdepodobný nástupca súčasnej kráľovnej Alžbety II. sa tak mal vyjadriť v súkromnom rozhovore so Židovkou, ktorá počas druhej svetovej vojny utiekla z Poľska. Schôdzka sa odohrala počas Charlesovej tohtotýždňovej cesty po Kanade.

„Putin robí úplne to isté, čo Hitler,“ mal vyhlásiť britský princ v súvislosti s prebiehajúcim vývojom na východnej Ukrajine a ruskou anexiou Krymu. Britská vláda je pritom v súčasnosti jedným z najhlasnejších kritikov Moskvy. Kráľovský palác sa však k Charlesovým vyhláseniam nevyjadril, keďže súkromné rozhovory svojich predstaviteľov spravidla nekomentuje.

Údajné slová britského princa majú aj vnútropolitickú dohru. Prominentný poslanec za britskú Labouristickú stranu a bývalý predseda zahraničnopoli­tického výboru v dolnej komore britského parlamentu Mike Gapes totiž monarchu vyzval na „abdikáciu“. „Ak chce princ Charles vyslovovať kontroverzné stanoviská o vnútorných a zahraničných otázkach, mal by abdikovať a kandidovať vo voľbách,“ uviedol Gapes na sieti Twitter. Princa sa naopak zastal vicepremiér Nick Clegg, podľa ktorého má možný nástupca kráľovnej Alžbety II. právo na vyjadrenie svojho názoru.

Putina prirovnala k Hitlerovi nepriamo aj americká exministerka zahraničných vecí a bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová. Zásah Ruska na Kryme pritom prirovnala k zásahu Hitlerových vojsk na územiach obývaných Nemcami.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #princ charles #Adolf Hitler