Atentát v Číne si vyžiadal tri desiatky mŕtvych

Najmenej 31 obetí na životoch si vo štvrtok vyžiadal atentát na trhovisku v ujgurskej metropole Urumči v severozápadnej Číne. Viac ako 90 ľudí utrpelo zranenia.

22.05.2014 07:52
debata

Oznámila štátna agentúra Nová Čína. Podľa agentúry AP ide o najkrvavejší útok zo série incidentov pripisovaných miestnym separatistom z radov radikálnych moslimov.

Podľa očitých svedkov citovaných agentúrou Nová Čína vošli do davu ľudí v centre metropoly čínskych moslimov dve terénne vozidlá, z ktorých ich posádky hádzali medzi ľudí výbušniny. Nakoniec jedno z áut vybuchlo a začalo mohutne horieť.

K útoku došlo na miestnom trhovisku s ovocím a zeleninou. Zranených urýchlene dopravili do najbližšej nemocnice. Pravdepodobne jeden z očitých svedkov umiestnil na internet sériu snímok z miesta. Na niektorých z nich je vidieť ležiace bezvládne telá.

Naposledy koncom apríla si bombový útok na železničnej stanici v metropole nepokojnej Ujgurskej autonómnej oblasti Sin – ťiang vyžiadal troch mŕtvych a 79 zranených. Pred týždňom sa k incidentu prihlásila radikálna Islamská strana Turkestanu, ktorá bojuje za nezávislosť územia.

V Sin – ťiangu žije moslimská menšina Ujgurov, tí sa sťažujú na prísne obmedzenie svojej viery a kultúry a na rozpínavosť väčšinového čínskeho etnika Chanov. Oblasť zaberá šestinu čínskeho územia a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do nej investoval milióny a že jedná so všetkými etnickými skupinami rovnako.

Najhoršie nepokoje oblasť zažila v júli 2009. Podľa vládnych zdrojov vtedy zahynulo 200 ľudí, podľa Ujgurov je to však až dvojnásobok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Ujguri