Armáda v Thajsku uskutočnila štátny prevrat

Armáda v Thajsku vo štvrtok vykonala štátny prevrat. Šéf thajskej armády to oznámil v televíznom prenose s tým, že ozbrojené sily chcú obnoviť poriadok v krajine a presadiť politické reformy.

22.05.2014 12:15 , aktualizované: 14:30
Thajsko, vojak, puška, zbraň Foto: ,
Thajskí vojaci
debata

„S cieľom vrátiť situáciu v krajine do normálu ozbrojené zložky prevzali 22. mája o 16:30 miestneho času (11:30 SELČ) moc v krajine,“ vyhlásil armádny šéf Prajutch Čan-Oča.

Hovorca armády povedal, že všetky thajské televízne a rozhlasové stanice musia zastaviť vysielanie bežných programov a vysielať iba armádne materiály, pokiaľ nebude stanovené inak.

Armáda vyzvala demonštrantov z ulíc, aby sa vrátili domov. Od 22:00 do 5:00 bude v krajine platiť zákaz vychádzania, dodala armáda.

„Žiadame verejnosť, aby nepanikárili a viedla ďalej svoj normálny život. Štátni úradníci na každom ministerstve budú ďalej vykonávať svoje povinnosti,“ povedal šéf armády Čan-Oča. Sľúbil tiež, že armáda „poskytne ochranu“ cudzincom v Thajsku.

Vojaci v obrnených vozidlách vo štvrtok obkľúčili vojenské zariadenie, kde politici rokovali a snažili sa zabrániť v odchode účastníkom schôdzky, medzi ktorými boli štyria vládni ministri, vodca protivládnych protestov Sutchep Tchaugsuban, ako aj vodcu provládnych demonštrantov Džatupon Prompan. Tchaugsubana a Prompana vraj vojaci odviedli na neznáme miesto.

Dlhodobá kríza

Už v utorok vojsko vyhlásilo v Thajsku stanné právo a v stredu zvolalo stretnutie vodcov znepriatelených politických strán. Rokovania, ktoré pokračovali aj vo štvrtok, sa však skončili bezvýsledne, uviedla agentúra AP.

Thajsko už sedem mesiacov zápasí s politickou krízou a v uplynulých mesiacoch protestovali v uliciach desaťtisíce protivládnych demonštrantov. Protesty boli prevažne pokojné, avšak miestami prerástli do násilia, ktoré si od novembra vyžiadalo najmenej 28 obetí a 800 zranených.

Nespokojenci najprv žiadali rezignáciu premiérky Jinglak Šinavatrovej, no vo svojich akciách pokračovali aj po tom, čo thajský ústavný súd tento mesiac uznal Šinavatrovú za vinnú zo zneužitia moci a nariadil jej odstúpiť z funkcie.

Dvanásty puč v Thajsku

Štvrtkový prevrat je podľa agentúry AP už dvanástym vojenským pučom v Thajsku od zániku absolútnej monarchie v roku 1932. Je tiež zatiaľ poslednou udalosťou v dlhej bitke medzi prívržencami brata Šinavatrovej, expremiéra Tchaksina Šinavatra, ktorý bol zvrhnutý pri prevrate v roku 2006 a od roku 2008 žije v exile, a ich súperi.

Na strane bývalého miliardára Šinavatru, pôsobiaceho v odvetví telekomunikácií, stojí prevažne vidiecke a mestské chudobné obyvateľstvo, ktoré si politik získal vďaka štedrým dotáciám. Jeho odporcovia sú predovšetkým zo strednej triedy a majú svoju baštu v metropole Bangkok.

Hlavná turistická sezóna v Thajsku sa už skončila a naše cestovné kancelárie už do krajiny zájazdy nerobia. Individuálnym cestujúcim sa odporúča do nepokojnej krajiny necestovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Jinglak Šinavatrová #prevrat #vojsko