Útok v čínskom Urumči spáchali samovražední atentátnici

Štvrtkový útok v meste Urumči v nepokojnom západočínskom regióne Sin-ťiang, pri ktorom zahynulo 31 ľudí a 94 utrpelo zranenia, spáchali piati samovražední útočníci. Štátne médiá v piatok informovali, že atentátnici vrazili dvoma autami do nakupujúcich na trhovisku a na ľudí hádzali výbušniny. Autá nakoniec explodovali.

23.05.2014 12:15
Čina, Ujguri, atentáty, modlitby, Urumči Foto: ,
Etnickí Ujguri sa v piatok, deň po útoku v meste Urumči, modlili mimo mešitu.
debata (4)

Úrady teraz zisťujú, či sa na čine nepodieľali aj iné osoby. Z útoku podozrievajú ujgurských separatistov zo Sin-ťiangu, k činu sa však nikto neprihlásil.

V Urumči ide už o druhý útok za posledné tri týždne. Pri útoku koncom apríla tu prišla o život jedna osoba a desiatky utrpeli zranenia. Čínske úrady z neho taktiež obviňujú islamských militantov.

Autonómny Sin-ťiang je domovom deväťmiliónovej populácie ujgurskej menšiny, ktorej však vládne čínska väčšina Chanov. Ujguri sa sťažujú na kultúrny a náboženský útlak zo strany čínskych úradov, čo však vláda popiera. Oblasť bola v posledných rokoch miestom početných násilností vrátane etnických nepokojov, ktoré si v roku 2009 vyžiadali v Urumči takmer 200 obetí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Čína #Ujguri #samovražedné útoky #islamskí militanti