Putin: Situácia na Ukrajine prerástla do občianskej vojny

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v piatok presvedčenie, že situácia na Ukrajine sa zmenila na skutočnú občiansku vojnu.

23.05.2014 14:05 , aktualizované: 17:30
Putin, Šuvalov Foto: ,
Prvý vicepremiér Igor Šuvalov (vľavo) je jedným z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina.
debata (162)

Na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade Putin vyhlásil, že prevrat na Ukrajine, ktorý viedol k pádu prezidenta Viktora Janukovyča, viedol k chaosu, ktorý prerástol do občianskeho konfliktu. Ruský líder tiež zdôraznil, že jeho vláda bude bez pochybností rešpektovať výsledky prezidentských volieb, ktoré sa budú na Ukrajine konať už túto nedeľu. „Voľbu ukrajinského ľudu budeme plne rešpektovať,“ povedal.

Putin priznal, že Moskva za obáva prípadného vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie. „Zajtra môže Ukrajina vstúpiť do NATO a pozajtra tam môžu byť rozmiestnené časti amerického protiraketového systému,“ povedal. Už po anexii Krymu Putin v apríli priznal, že jedným z dôvodov tohto kroku boli obavy z rozširovania aliancie smerom na východ. Na Kryme má Rusko svoju Čiernomorskú flotilu.

Západu Putin odkázal, že sankcie majú bumerangový efekt a varoval pred ich neuváženým prijímaním. Priznal však, že sankcie už majú konkrétny dopad na ruské firmy. Spojené štáty podľa neho tlačia na čo najprísnejšie sankcie, aby tak získali ekonomické výhody v Európe. Zdôraznil však, že Rusko nechce zostať v izolácii, pričom vyjadril nádej, že vyriešenie ukrajinskej krízy opäť zlepší vzťahy medzi Ruskom a USA.

Cieľom Ruska je integrácia postsovietskeho priestoru

Strategickým cieľom Ruska je ekonomická integrácia bývalého sovietskeho regiónu. Počas medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade to povedal prvý ruský vicepremiér Igor Šuvalov s tým, že tých, ktorí sú proti, nepovažuje Moskva za svojich partnerov.

„Zahraničie musí pochopiť, že tí, ktorí sú proti tomuto cieľu, nie sú naši priatelia ani partneri. Sú to ľudia, ktorí chcú zničiť základy našej ekonomickej sily,“ vyhlásil Šuvalov.

Informoval, že dohodu o novej Eurázijskej ekonomickej únii, ktorá bude združovať bývalé sovietske republiky, uzavrú 29. mája v kazašskej Astane. Únia má zatiaľ troch členov – Rusko, Bielorusko a Kazachstan, podľa Šuvalova je však otvorená ďalších členom. Únia by mala začať fungovať od roku 2015.

Masové protesty na Ukrajine vyvolalo práve rozhodnutie exprezidenta Viktora Janukovyča odmietnuť bližšie ekonomické vzťahy s Európskou úniou a zamerať sa namiesto toho na obchodné väzby s Ruskom. Colná únia vedená Moskvou v súčasnosti zahŕňa Bielorusko, Rusko a Kazachstan a je považovaná za predchodcu Eurázijskej únie, ktorá má postupne zahŕňať aj Arménsko, Tadžikistan a ďalšie postsovietske štá­ty.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Igor Šuvalov