Po demonštráciách v Istanbule sú dvaja mŕtvi

Dvaja demonštranti zomreli a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia pri štvrtkových zrážkach, ktoré boli reakciou na smrť 30-ročného účastníka pohrebu, ktorého zasiahol úlomok z výbušniny. Podľa piatkových informácií tamojších úradov polícia zasahovala proti skupine mladých ľudí v nepokojnej robotníckej štvrti Okmeydani.

23.05.2014 14:20
Turecko, Istanbul, protest, zranený, polícia Foto: ,
Zranený muž ostal ležať na zemi po zrážkach protestujúcich s istanbulskou políciou.
debata (1)

Demonštranti skandovali aj odkazy na minulotýždňové banské nešťastie a smrť 15-ročného chlapca, vážne zraneného ešte minulý rok policajtmi práve v Okmeydani.

Nepokoje sa vystupňovali po oznámení o smrti 30-ročného muža v nemocnici. Zrážky kolidujú s blížiacim sa prvým výročím začiatku mohutných protivládnych nepokojov v Istanbule, ktoré si vyžiadali tisíce zranených a stovky zadržaných po celej krajiny.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája minulého roku v Istanbule. Nepokoje vyvolal policajný zásah na pokojný protest najmä mladých ľudí s cieľom zachrániť park Gezi v centre Istanbulu, ktorý mal ustúpiť veľkému projektu.

Maskovaný muž hádže Molotovov koktail na... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Turecko, Istanbul, protesty, demonstranti Maskovaný muž hádže Molotovov koktail na protest proti vodným delám a slznému plynu, ktoré polícia používa na rozohnanie davu demonštrujúcemu v tureckom meste Soma.

Ochranársky protest sa vzápätí zmenil na hnev voči vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý sa za 11 rokov vlády zmenil podľa kritikov na autoritatívneho a polarizujúceho vládcu.

Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov. Polícia v súvislosti s demonštráciami obvinila celkovo 255 osôb

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Turecko #Istanbul #banské nešťastie