Albrightová bude sledovať ukrajinské voľby

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov sa v Kyjeve stretol s bývalou americkou ministerkou zahraničia Madeleine Albrightovou, ktorá prišla na Ukrajinu na čele skupiny amerických pozorovateľov.

23.05.2014 20:42
Albrightová, Turčynov Foto: ,
Bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom.
debata (74)

Albrightová podľa televízie Espreso poukázala na „historické obdobie,“ ktorým teraz Ukrajina prechádza, a vyhlásila, že krajina má právo byť súčasťou Európy. Albrightová vedie delegáciu pozorovateľov amerického Národného demokratického inštitútu, ktorej členmi sú tiež bývalí demokratickí poslanci Ted Kaufman a Jane Harmanová. Svoj tím poslali na Ukrajinu aj americkí republikáni.

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničia Jennifer Psakiovej vyslali USA na Ukrajinu celkovo tisíc pozorovateľov, z nich stovka tam bude pôsobiť dlhodobo. Na prípravu a organizáciu volieb venoval Washington Ukrajine 11,4 milióna dolárov.

Turčynov pri stretnutí s exministerkou konštatoval, že Ukrajina napriek ruskej agresii mieri k európskym demokratickým hodnotám. „Na väčšine územia voľby prebehnú demokraticky a transparentne,“ povedal prezident. Teroristickú hrozbu je podľa neho Kyjev schopný „lokalizovať“.

„Do postsovietskej ríše, ktorú sa Rusko snaží vybudovať, sa Ukrajina nikdy nevráti. Ukrajina bude nezávislým, demokratickým a európskym štátom, ako si to praje ukrajinský národ,“ povedal Turčynov Albrightovej.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Medeleine Albrightová #Ukrajina