Zosadená thajská premiérka je vraj v bezpečí

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová, ktorú v piatok po štátnom prevrate zadržala armáda, nie je na vojenskej základni, ako napísali niektoré thajské médiá.

24.05.2014 08:05
Thajsko, Jinglak Šinavatrová Foto: ,
Jinglak Šinavatrová.
debata

Ako povedal jeden z jej nemenovaných spolupracovníkov, nachádza sa na „bezpečnom mieste“, uviedla agentúra Reuters.

„Teraz je na bezpečnom mieste… Nie je zadržiavaná v žiadnom vojenskom zariadení. To je všetko, čo k tomu v tejto chvíli môžem povedať,“ uviedol spolupracovník. Vysoký vládny činiteľ Reuters povedal, že expremiérka bude zrejme zadržiavaná až týždeň, Thajské médiá uvádzali, že ju armáda prepravila na svoju základňu v provincii Saraburi severne od Bangkoku, to ale jej spolupracovník poprel.

Armáda si v piatok predvolala celú zvrhnutú vládu a členov rodiny Šinavatrových, ktorá je v centre dlhodobého vnútrothajského politického konfliktu. Premiérku zadržala a ďalším 154 ľuďom vrátane politikov a aktivistov zakázala vycestovať z krajiny.

Šinavatrová musela z úradu premiérky odstúpiť 7. mája po tom, čo ju ústavný súd uznal vinnou zo zneužitia moci. V Bangkogku sa potom zintenzívnili demonštrácie a strety medzi provládnymi a protivládnymi aktivistami a vo štvrtok armáda uskutočnila druhý vojenský prevrat za posledných osem rokov. Pozastavila platnosť ústavy, vyhlásila zákaz nočného vychádzania a zákaz zhromažďovania viac ako piatich ľudí.

Už takmer desaťročie zúri v Thajsku stret medzi roajalistickým establišmentom v Bangkoku a populistickou stranou bývalého premiéra a niekdajšieho telekomunikačného magnáta Tchaksina Šinavatra, brata odvolanej premiérky Jinglak. Tchaksina armáda zvrhla v minulom prevrate z roku 2006, kedy ho obvinila z korupcie a zneužívania moci, dosadila dočasnú vládu a spísala novú ústavu.

Tchaksin odvtedy žije v exile, ale protivníci ho obviňujú, že prostredníctvom svojej sestry ďalej ovplyvňuje politiku a ekonomiku v Thajsku. Ich strana „červených“ má veľkú podporu u chudobných vrstiev vidieka, vďaka čomu opakovane vyhráva vo voľbách.

Šéf armády, generál Prayuth Chan – ocha, rýchly návrat k demokratickej vláde nesľubuje a trvá najprv na zásadných reformách a dosiahnutí stability. „Pred voľbami musíme urobiť ekonomické, sociálne a politické reformy,“ povedal generál v piatok stovkám štátnych úradníkov. „Ak nastane pokoj, budeme pripravení vrátiť moc ľudu,“ dodal. Na sobotu zvolala armáda svoju prvú tlačovú konferenciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Jinglak Šinavatrová