Ukrajina: dôležitý je výsledok aj účasť na voľbách

V podmienkach už niekoľko mesiacov trvajúcej ukrajinskej krízy sú nedeľňajšie predčasné prezidentské voľby očakávanou udalosťou nielen v samotnej krajine.

24.05.2014 18:00
Ukrajina Foto: ,
Obyvateľka dedinky Semionovka, nachádzajúcej sa neďaleko východoukrajinského stále ostreľovaného Slavianska, stála v piatok pred domom zasiahnutým delostreleckou paľbou vládnych jednotiek.
debata (30)

Viacerí pozorovatelia upozorňujú, že v tomto prípade bude dôležitý nielen výsledok hlasovania, ale aj volebná účasť. Práve množstvo hlasujúcich na 47-miliónovej Ukrajine je predmetom špekulácií. Nejde ani tak približne o päť miliónov voličov v Doneckej a Luhanskej oblasti, v ktorej väčšina vraj hlasovať nebude, ako o vyjadrenie postoja k súčasnej vláde v Kyjeve aj v ostatných regiónoch Ukrajiny.

Napokon aj v samotnom Kyjeve včera napríklad zlikvidovali hrozbu zavírusovania ústredného servera ústrednej volebnej komisie. Navyše na jednom z kyjevských obvodných súdov sa aktivisti z Majdanu pokúšali vnútiť sudcovi svoju predstavu o spravodlivosti.

„Napriek niektorým obavám predpokladám vysokú účasť Ukrajincov vo voľbách. Výnimkou je, samozrejme, juhovýchod krajiny, kde sa napätie stupňuje a je možné, že bude pokračovať aj v sobotu,“ informoval Pravdu z Donecka dobre informovaný zdroj.

Potvrdil, že viac ako polovicu volebných okrskov v Doneckej a Luhanskej oblasti zablokovali odporcovia kyjevskej vlády. Napokon aj ministerstvo vnútra charakterizovalo volebnú procedúru v spomínaných oblastiach ako „mimoriadne problematickú“.

Ukrajinská kríza

  • Podľa prezidenta Vladimira Putina krízu na Ukrajine rozpútalo vlaňajšie odmietnutie podpísať s EÚ dohodu o pridružení. Ako vo štvrtok na rokovaní hospodárskeho fóra v Petrohrade konštatoval „nasledoval štátny prevrat podporený našimi americkými a európskymi partnermi“. Nakoniec podľa neho vypukol chaos a začala sa „skutočná občianska vojna“. Putin zároveň ohlásil koniec jednopolárneho sveta ovládaného USA.
  • Prezidentská kandidátka Julia Tymošenková navrhla uskutočniť 15. júna – v deň možného druhého kola prezidentských volieb – celoštátne referendum o vstupe krajiny do NATO.
  • Ukrajinské ministerstvo vnútra požiadalo parlament zvýšiť trest za pokusy znemožniť hlasovanie o hlave štátu na 10 rokov nepodmienečne.
  • Termín zavedenia bezvízového režimu Ukrajiny s EÚ nemožno ešte určiť, reagoval Brusel na vyhlásenie Kyjeva, podľa ktorého vraj Ukrajinci ešte v tomto roku budú môcť slobodne vycestovať na územie únie.
  • Ukrajinské ozbrojené sily zastavia bojové aktivity na východe krajiny počas nedeľňajších volieb. Potvrdil to šéf tzv. protiteroristickej operácie Valentin Nalivajčenko.
  • V Doneckej a Luhanskej oblasti do včerajšieho dňa zablokovali povstalci 20 z celkového počtu 34 obvodných volebných komisií. A tak úradujúci prezident Turčynov nariadil nedistribuovať do nich hlasovacie lístky.

Zápas o volebnú účasť

Najväčší boj o čo najväčšiu volebnú účasť sa podľa očakávania odohráva na „východe“ Ukrajiny. Ako pripomenul pre denník Washington Post profesor Ralph S. Clem, ide o územie väčšie ako Taliansko, na ktorom žije viac obyvateľov ako v celej Škandinávii. Zároveň spochybnil výsledky najnovších prieskumov, podľa ktorých práve na „východe“ je až 70 percent obyvateľstva za zachovanie jednotnej Ukrajiny.

„Prečo sa ale potom krajina ocitla na prahu občianskej vojny?“ položil si otázku Clem. Aj on považuje za najhorúcejšiu volebnú pôdu Doneckú a Luhanskú oblasť, „v ktorých sa odohráva ozbrojené povstanie proti dočasnej vláde a hlasovanie bude preto veľmi obťažné“. V tejto súvislosti viacerí pozorovatelia pripomínajú, že na pokoji v krajine nepridá ani skutočnosť, že rovnako „východná“ Charkovská a Dnepropetrovská oblasť chcú pravdepodobne ostať súčasťou Ukrajiny.

Achmetov opäť na scéne

Najnovšie sa do zápasu o volebnú účasť na východe zapojil aj oligarcha Rinat Achmetov, ktorý sa rozhodol vo svojich podnikoch umiestniť volebné komisie. Reagoval tak na spomínané blokovanie pôvodných volebných miestností východoukrajinskými vzbúrencami. Podľa Výboru ukrajinských voličov, ktorý monitoruje prípravu volieb a cituje ho agentúra UNIAN, je situácia najkritickejšia v stále armádou ostreľovanom Slaviansku, ale aj Kramatorsku, Horlivke a Mariupole.

Na rozdiel od Achmetova má ale iné starosti ďalší oligarcha Sergej Taruta, ktorého Kyjev posadil do kresla gubernátora Doneckej oblasti. V rozhovore pre noviny Financial Times sa posťažoval na špeciálnu jednotku Dnepr, ktorú riadi a hlavne financuje ďalší ukrajinský multimilionár Igor Kolomojskij.

„Dnepr destabilizuje situáciu v Doneckej oblasti. Vnáša do nej nestabilitu a nezákonnosť,“ povedal Taruta na adresu jednotky, ktorá mala prsty napríklad v nedávnom masakre v meste Krasnoarmejsk. Ide o ozbrojenú formáciu, ktorá je súčasťou vládou organizovaných ozbrojených síl z dobrovoľníkov posielaných proti vzbúrencom na juhovýchode.

„Usilujeme sa upokojiť situáciu a príslušníci Dnepra provokujú ľudí, pokúšajú sa odstrániť im nepohodlných starostov. A to so silným argumentom v rukách v podobe automatických zbraní. Veľmi málo je tých, ktorí sa im môžu postaviť na odpor,“ dodal gubernátor Taruta v piatkovom vydaní Financial Times.

Dôležité je aby aspoň niekto hlasoval

„Situácia vo dvoch juhovýchodných oblastiach je viac-menej jasná. Kyjevu by sa ale hodilo, aby napriek blokovaniu, zastrašovaniu i únosom zo strany odporcov režimu predsa len nejakí ľudia prišli do volebných miestností,“ povedal pre Pravdu ďalší zdroj, tentoraz z Charkova. Podľa neho k tomu aj smerovalo rozhodnutie ústrednej volebnej komisie premiestniť niektoré „ohrozené“ volebné okrsky z celkového počtu 200 na dobre strážené, a teda bezpečnejšie miesto, ako je napríklad letisko v Donecku.

Podľa úradov bude priebeh volieb sledovať približne 3 000 pozorovateľov z Európy a USA. Prítomní budú aj ruskí pozorovatelia, ktorí nebudú mať oficiálny štatút. Sú v krajine napríklad na pozvanie rôznych spoločenských organizácií či občianskych združení. Celkove by ich malo byť podľa agentúry RIA Novosti približne 800.

Hlasovacie miestnosti otvoria v nedeľu o 07:00 SELČ a uzavrú o dvanásť hodín neskôr. Prvé predbežné výsledky by podľa niektorých odhadov mohli byť už v nedeľu večer.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina