Putin bude rešpektovať akýkoľvek výsledok ukrajinských volieb

Ruský prezident Vladimir Putin je pripravený rešpektovať "akúkoľvek voľbu" ukrajinského ľudu. Šéf Kremľa to vyhlásil na hospodárskom fóre v Petrohrade v súvislosti s voľbami prezidenta Ukrajiny, ktorých prvé kolo sa uskutoční v nedeľu.

24.05.2014 14:49 , aktualizované: 19:29
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (48)

Prezidentským voľbám ale podľa Putinovho názoru malo predchádzať referendum o zmenách v ukrajinskej ústave. „Budeme každopádne rešpektovať voľbu ukrajinského ľudu a budeme spolupracovať s orgánmi vytvorenými na základe týchto volieb,“ povedal Putin novinárom.

Moskva má podľa ruského prezidenta záujem na vytvorení predpokladov pre stabilizáciu situácie na Ukrajine a na reforme ukrajinskej ústavy. Tá by podľa kyjevského parlamentu mala zakotviť výraznú decentralizáciu štátnej správy a zabezpečiť nový štatút pre užívanie ruštiny.

Ukrajinský východ sabotuje voľby, ohlásil vznik Nového Ruska

O posilnenie svojich plánov na odtrhnutie od zvyšku krajiny sa deň pred voľbami ukrajinského prezidenta pokúsili vodcovia separatistov na východe Ukrajiny. Ich „Nové Rusko“, ktoré v sobotu vzniklo spojením „ľudových republík“ v Doneckej a Luhanskej oblasti, je odpoveďou na výzvu premiéra Arsenija Jaceňuka, pre ktorého nedeľné prezidentské voľby otvoria Ukrajine „cestu k slobode“. Nádejou je pre Kyjev vyhlásenie Kremľa, že výsledky hlasovania mieni rešpektovať.

„Ukrajinci v nedeľu ukážu celému svetu, ale predovšetkým sami sebe , že sa nedajú nikým zastrašiť , " uviedol dnes v televíznom posolstve Jaceňuk . "Pamätajte na to, že zajtra budeme so svojimi volebnými lístkami obhajovať Ukrajinu, budeme investovať do jej prosperity a do budúcnosti našich detí a vnukov. Budeme voliť, a to znamená, že zvíťazíme,“ odkázal Jaceňuk voličom.

Prípravu na voľby ocenila aj bývalá americká ministerka zahraničia Madeleine Albrightová. „Očakávame vysokú účasť. Ukrajina si zaslúži vodcu, ktorý povedie krajinu cestou demokratických premien,“ povedala v Kyjeve v besede s expremiérkou a jednou z hlavných kandidátok na funkciu hlavy štátu Juliou Tymošenkovou.

V hlavnej bašte vzbúrencov v Slaviansku sa ďalej bojuje. Vojaci podľa ruských novinárov zasiahli aj obytné štvrte mesta a útočia na slavianskom predmestí, povstalci im odpovedali paľbou z automatických zbraní a mínometov. Ukrajinské ministerstvo vnútra vo vyhlásení priznalo problémy s mierou lojality v radoch ukrajinských bezpečnostných zborov. Na východe krajiny podľa ministerstva pôsobí zhruba 17-tisíc policajtov, časť z nich ale odmieta plniť rozkazy alebo prebehla do tábora separatistov.

Povstalci na východe Ukrajiny ovládajú polovicu volebných okrskov

Polovica volebných okrskov v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zostáva pod kontrolou proruských vzbúrencov a nedeľné hlasovanie sa tam zrejme neuskutoční. V situačnej správe o volebných prípravách deň pred prvým kolom hlasovania o novej hlave štátu to v sobotu uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia. V Doneckej oblasti pracuje 13 zo 22 volebných okrskov, v susednej Luhanskej štyria z 12.

Príležitosť hlasovať tak nebude mať pomerne vysoký počet oprávnených voličov, upozornilo ministerstvo. V Doneckej oblasti ich kyjevská ústredná volebná komisia registruje 2,7 milióna, v Luhanskej 1,4 milióna. Aj tam, kde budú volebné miestnosti otvorené, možno očakávať veľmi slabú účasť, pretože ľudia sa k voľbám ísť boja.

Hovorca ukrajinského ministerstva Volodymyr Hryňak novinárom povedal, že v polovici z 24 ukrajinských oblastí bezpečnostné zložky zabezpečili zvýšenú ostrahu volebných miestností. Do ostatných podľa neho posilnené policajné oddiely mieria.

Proruskí povstalci počas dňa do Donecka zvolali zjazd „poslancov“, ktorí boli dosadení do parlamentov samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky. Šéf doneckého parlamentu Denis Pušilin zhromaždeným povedal, že zorganizovanie referenda o samostatnosti, ktoré v polovici mája údajne veľkou väčšinou hlasov podporila samostatnosť oboch oblastí, je ešte len začiatok.

„Pôjdeme ďalej, oslobodzovacie hnutie bude pokračovať až do úplného víťazstva,“ predpovedal Pušilin. Podľa ruskej agentúry ITAR – TASS sa do Donecka zišli nielen „poslanci“ z Doneckej a Luhanskej oblasti, ale aj zástupcovia proruských organizácií z ďalších šiestich ukrajinských regiónov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #doneck #Ukrajina #Luhansk