Porošenko bude podľa predbežných výsledkov prezidentom Ukrajiny

Po sčítaní približne 60 percent hlasov z nedeľných prezidentských volieb na Ukrajine má podnikateľ a politik Petro Porošenko 53,7 percenta. Oligarcha, ktorý sa už v nedeľu na základe povolebných prieskumov vyhlásil za víťaza volieb, si udržuje veľký náskok pred expremiérkou Juliou Tymošenkovou, ktorá dostala približne 13 percent hlasov. Informovali o tom tlačové agentúry.

25.05.2014 07:08 , aktualizované: 26.05.2014 10:41
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko sa vyhlásil za víťaza ukrajinských prezidentských volieb a poďakoval voličom.
debata (723)

Predbežné výsledky z časti volebných miestností sa približne zhodujú s nedeľnými prieskumami, ktoré dávali Porošenkovi takmer 56-procentnú podporu voličov.

Štyridsaťosemročný Porošenko už v nedeľu za svoj ​​hlavný cieľ označil ukončenie „chaosu a vojny“ vyvolané proruskými povstalcami na východe krajiny. S týmto cieľom sa vraj vyberie do separatistických východoukrajinských regiónov.

Porošenko sa vyhlásil za víťaza prezidentských volieb na Ukrajine

Ukrajinský podnikateľ a politik Petro Porošenko zablahoželal spoluobčanom k úspešným prezidentským voľbám, poďakoval voličom a označil sa za novú hlavu štátu.

„Voľby sa skončili v prvom kole a krajina má nového prezidenta,“ vyhlásil oligarcha na tlačovej konferencii v Kyjeve bezprostredne po oznámení neoficiálnych odhadov výsledkov.

" Všetky prieskumy ukazujú, že voľby v prvom kole sa skončili a krajina má nového prezidenta," povedal Porošenko v centrálnom štábe svojej volebnej kampane. Väčšina Ukrajincov mu vraj dala mandát na to, aby pokračoval v integrácii s Európou.

Za svoj hlavný cieľ ale predpokladaný víťaz volieb označil ukončenie „chaosu a vojny“ vyvolanej rezervovanými vzťahmi povstalcov na východe krajiny. S týmto cieľom sa vraj do východoukrajinských regiónov vypraví.

Rezolútny Porošenko komentoval situáciu na Kryme, ktorý v marci po vojenskej intervencii anektovalo Rusko. Referendum, ktoré anexii predchádzalo, Porošenko ako prezident vraj nikdy neuzná, rovnako ako ruskú okupáciu.

Porošenko podľa neoficiálneho prieskumu vykonaného pri hlasovacích miestnostiach získal v hlasovaní 55,9 percenta hlasov a získal úrad hlavy štátu už v prvom kole. Expremiérka Julia Tymošenková sa umiestnila druhá s 12,9 percenta hlasov.

Prieskum vykonalo spoločenstvo fondu Demokratická iniciatíva, kyjevského Medzinárodného sociologického ústavu a Razumkovovho centra. Štatistická chyba ankety je 3,5 percenta. Ukrajinskí experti však varujú, že vzhľadom na viaznucu organizáciu volieb, atmosféru strachu na východe krajiny a technickým problémom nemusia byť podobné odhady výsledkov presné.

Tymošenková za Porošenkom hlboko zaostala

Štyridsaťosemročný miliardár Porošenko bol dlho považovaný za jednoznačného favorita. Jeho víťazstvo hneď v prvom kole potvrdzuje aj súbežný druhý prieskum, ktorý zorganizovalo združenie ukrajinských televíznych kanálov. Porošenko podľa týchto odhadov získal 57,3 percenta hlasov a Tymošenková 8,7 percenta.

V oboch prieskumoch je na treťom mieste poslanec a bývalý novinár Oleh Ljaško s ôsmimi, respektíve 8,7 percenta hlasov. Ostatní kandidáti vrátane proruského politika Michaila Dobkina zo Strany regiónov alebo podnikateľa a bývalého ministra Sergeja Tihipka nezískali ani päť percent.

Vodca ultranacionalis­tického Pravého sektora Dmytro Jaroš získal podľa ankety jedno percento obdobne ako vodca komunistov Petro Symonenko. Neuspel ani šéf nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok.

Volička v Kyjeve vypĺňa  hlasovací lístok.
Ukrajinskí voliči stoja v rade vo volebnej...
+8Ukrajinský vojak volí s dcérou v náručí.

Porošenko sa bude usilovať o dialóg s Moskvou

Petro Porošenko je pripravený viesť rokovania s Ruskom s využitím sprostredkovateľov z USA a Európskej únie. Vzťahy s Moskvou sú „najzložitejšie za posledných 200 rokov“, ale rokovania možno nadviazať prostredníctvom Washingtonu a Bruselu a s využitím „iných možností“, povedal Porošenko na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Ukrajinský ľud podľa Porošenka podporuje európsku integráciu, čo potvrdili aj volebné výsledky. „Zblíženie s Európou je strategická voľba,“ povedal úspešný prezidentský kandidát.

Kyjev podľa Porošenka musí s Ruskom uzavrieť novú bezpečnostnú zmluvu. „Rusko je náš sused, bez ktorého nie je možné zaistiť ukrajinskú bezpečnosť. Nehľadiac na problematické vzťahy, za ktoré Ukrajina nemôže, máme dosť možností na riešenie nahromadených problémov,“ zdôraznil.

Priebeh a výsledky v osobitnom vyhlásení uvítal úradujúci prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. „S istotou možno konštatovať, že voľby sú platné,“ vyhlásil a jeho slová neskôr potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo spravodlivosti.

„Voľby prebehli demokraticky a transparentne, hlasovanie bolo slobodné bez akýchkoľvek obmedzení a nátlaku zo strany štátu,“ povedal Turčynov. Vyjadril nádej, že rovnako objektívne a nezaujaté bude sčítanie hlasov.

Petro Porošenko potvrdil úlohu víťaza volieb už... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Porošenko Petro Porošenko potvrdil úlohu víťaza volieb už v prvom kole.

Voľby sa v Kyjeve predlžovali

Mestská volebná komisia v Kyjeve sa rozhodla predĺžiť hlasovanie v prvom kole prezidentských volieb aj po 19:00 SELČ, keď podľa pôvodného harmonogramu mali byť volebné miestnosti uzavreté. Oznámila to agentúra Unian. Dôvodom sú dlhé rady pri volebných okrskoch.

Z rozhodnutia volebnej komisie sú okrskovej komisie povinné umožniť hlasovanie všetkým oprávneným voličom. Kyjevčania podľa miestnych médií o hlasovaní prejavili nebývalý záujem. Ukrajinská pravda napísala, že účasť môže dosiahnuť až rekordné hranice 65 percent.

Prvé úradne potvrdené volebné výsledky budú podľa volebnej komisie k dispozícii najskôr v pondelok. Podľa oznámenia ukrajinského ministerstva vnútra sa ale v nedeľu do centrálneho počítačového systému ukrajinských štatistikov dostali hackeri a na niektorých miestach sa volebné lístky budú sčítavať ručne. To môže zverejňovanie výsledkov zdržať.

Pozornosť sa počas dňa zameriavala na východ krajiny, kde sa separatisti podľa všetkého úspešne pokúšali volebný akt zmariť. V Doneckej a Luhanskej oblasti proruskí radikáli mobilizovali všetky sily, aby hlasovanie stroskotalo. Viac ako polovicu volebných miestností násilne obsadili, členov volebných komisií vypudili a voličské zoznamy zabavili alebo zničili. Východ Ukrajiny v dôsledku „atmosféry teroru“ opustila aj veľká väčšina európskych pozorovateľov.

Podľa volebnej komisie boli úplne zablokované voľby v tridsiatich okresoch Doneckej oblasti. Hlasovať nemajú možnosť voliči v mnohých veľkých miest vrátane oblastí Donecka, Kramatorska, Slavianska, v Mariupole napríklad fungovali prakticky všetky volebné okrsky, aj keď bola účasť voličov nízka.

Žiadny volebný okrsok nepracoval v Luhansku, no celkovo dosahuje v najvýchodnejšej oblasti krajiny volebná účasť približne 18 percent. Podľa ukrajinských médií je to viac, než sa vzhľadom na zložitú bezpečnostnú situáciu čakalo. Voliť ale nemohli ľudia v mestách Antracyt, Lysyčansk, Severodoneck a mnohých ďalších.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že hackeri narušili systém elektronickej komunikácie ústrednej volebnej komisie. Odovzdané volebné lístky podľa neho bude v mnohých prípadoch nevyhnutné sčítať ručne.

Na východe krajiny sa snažili voľby mariť

V miliónovom Donecku sa volebné miestnosti vôbec neotvorili, ráno sa v jednom z doneckých priemyselných obvodov volebná komisia pokúsila začať prácu, v priebehu desiatich minút po otvorení jej kancelárie ju však uzavreli maskovaní ozbrojenci.

Žiadna hlasovacia miestnosť nebola otvorená v doneckých školách, priestory pre voľby nie sú podľa miestnych novinárov väčšinou ani označené. Mnohé volebné komisie v Doneckej a Luhanskej oblasti sa sťažujú, že nemajú k dispozícii voličské zoznamy ani hlasovacie lístky. Doneck podľa serveru Ostrov okrem násilných akcií radikálov dopláca na akútny nedostatok členov volebných komisií, z ktorých mnohí v obave o vlastnú bezpečnosť „dezertovali“. Pri obsadzovaní hlasovacích miestností sa členovia volebných komisií často stávali terčom fyzických útokov, vyhrážok a týrania.

Ukrajinka volí v Dnepropetrovsku. Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Ukrajina, voľby Ukrajinka volí v Dnepropetrovsku.

Vážne narušený je volebný proces v susednej Luhanskej oblasti. Prácu tam ráno začali údajne len dve volebné komisie v mestách Svátove a Bilovodsk. Podľa agentúry Unian v desiatich luhanských volebných obvodoch voľby neblokujú ozbrojení radikáli „Luhanskej ľudovej republiky“, ale funkcionári komunistickej strany a Strany regiónov zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

Internetoví nadšenci vraj v Luhansku zorganizovali neformálne hlasovanie online, aby občanom umožnili vyjadriť názor bez obáv z nátlaku a násilných útokov proruských radikálov.

Podľa televízie Espreso v Odese a Cherson na juhu Ukrajiny polícia odvrátila podpaľačské útoky na dve volebné miestnosti. V Mykolajive musela polícia jednu volebnú miestnosť vypratať kvôli výhražnému telefonátu o uložení bomby.

Podľa ukrajinských novinárov komplikujú voľby na východe Ukrajiny okrem akcií separatistov aj organizačné problémy vyvolané vyhrotenou konfrontáciou radikálov s armádou. V Odese sa napríklad pred mnohými volebnými miestnosťami tvoria fronty, pretože členovia volebnej komisie nemajú v poriadku zoznamy voličov. Niektorých záujemcov o hlasovanie vraj odmietajú a odvolávajú ich až na druhé kolo.

V centrálnych a západných regiónoch Ukrajiny je situácia pokojná. Mimoriadne veľký záujem voličov zaznamenali médiá v hlavnom meste Kyjeve, kde sa pred volebnými miestnosťami tvorí často až hodinové fronty. Všetky volebné okrsky fungujú bez akýchkoľvek prekážok v Dnepropetrovsku a v Záporoží, Sumskej alebo Žytomyrskej oblasti. Žiadne incidenty z týchto regiónov zatiaľ miestne volebné komisie nehlásia.

Kličko dúfa v rýchle rozhodnutie Ukrajincov o budúcom prezidentovi

Ukrajinský politík a bývalý profesionálny boxer Vitalij Kličko dúfa, že prezidentské voľby na Ukrajine prinesú rýchly výsledok. Prípadné druhé kolo za tri týždne by ťažkú ​​situáciu v krajine len ďalej destabilizovalo, varoval Kličko pri odovzdávaní hlasu v Kyjeve.

Bratia Kličkovci hlasujú vo voľbách: Vitalij... Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Kličko, Vitalij, Vladimir, Ukrajina, voľby Bratia Kličkovci hlasujú vo voľbách: Vitalij (vľavo) s manželkou Nataliou a s bratom Vladimirom.

Okrem toho by vraj krajina stojaca takmer na pokraji bankrotu musela znovu vynaložiť veľa peňazí na prípravu volieb, o nebezpečenstve ďalších obetí na životoch ani nehovoriac . „Dúfam, že budeme môcť urobiť konečnú čiaru za prezidentskými voľbami a začať s reformami,“ povedal podľa citácie agentúry DPA Kličko prítomným novinárom.

Niekoľkonásobný svetový šampión v boxe bol jednou z hlavných postáv opozičných protestov na Ukrajine, ktoré vo februári viedli k pádu proruského vedenie krajiny vrátane prezidenta Viktora Janukovyča. Na demonštráciách sa aj osobne zúčastnil.

Je vodcom a zakladateľom opozičnej parlamentnej Ukrajinskej demokratickej aliancie pre reformy (Udar), a pôvodne bol považovaný za favorita prezidentských volieb. Kandidatúry sa nakoniec vzdal v prospech favorizovaného oligarchu Petra Porošenka.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk si musel... Foto: SITA/AP, Andrew Kravchenko
Ukrajina, voľby, Jaceňuk Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk si musel pred hlasovaním v Kyjeve vystáť rad. Záujem o voľby v hlavnom meste je veľmi veľký.

Bojkot východu výsledky neovplyvní

Vyradená z hlasovania tak bude podstatná časť z viac ako štyroch miliónov voličov východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajine má volebné právo celkovo 35 miliónov ľudí. Podľa odhadov médií sa možno až desatina z nich nebude mať možnosť do volieb zapojiť.

Podľa názoru ukrajinskej vlády aj vedenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe ale bojkot hlasovania na východe krajiny platnosť volebného aktu neovplyvní. Rusko napriek výhradám chce výsledky rešpektovať. (Čítajte v osobitnej správe.)

Proruskí ozbrojenci v Donecku. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Ukrajina, Doneck Proruskí ozbrojenci v Donecku.

Separatisti obkľúčili dom multimiliardára Achmetova

Proruskí ozbrojenci v nedeľu obkľúčili ostro strážený dom najbohatšieho Ukrajinca Rinata Achmetova v meste Doneck. Agentúra Reuters ich počet odhadla na 200 až 300. Má ísť o účastníkov demonštrácie na doneckom Leninovom námestí, odkiaľ si to namierili k Achmetovovmu domu. Menšia skupina ľudí vyzbrojených kalašnikovmi a inými zbraňami medzitým zamierila aj sídlu dočasného guvernéra Doneckej oblasti Sergeja Taruta v hoteli Victoria. Keďže Taruta tam nebol, ozbrojenci údajne odišli. Ahmetov sa v súčasnosti nachádza v hlavnom meste Kyjev a plány na návrat do Donecka predbežne zrušil.

Multimiliardár, ktorý vlastní továrne naprieč nepokojným východom krajiny, pred týždňom vyzval svojich zamestnancov, aby uskutočnili „pokojný varovný protest“ proti separatistom. Uhoľný a oceliarsky magnát zamestnáva odhadom až 300-tisíc ľudí. Separatistov už dávnejšie označil za banditov a vrahov. Achmetov, ktorého majetok magazín Forbes odhadol na 11,4 miliardy dolárov, je najmocnejším mužom na východe Ukrajiny.

723 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Júlia Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko