Poľsko nevie, či Jaruzelskému vystrojí štátny pohreb

Poľsko sa háda, či má zosnulému komunistickému exprezidentovi Wojciechovi Jaruzelskému vystrojiť štátny pohreb. Kancelária prezidenta Bronislawa Komorowského sa chce poradiť s Jaruzelského rodinou, informovala agentúra DPA.

26.05.2014 14:25
Wojciech Jaruzelski Foto: ,
Wojciech Jaruzelski.
debata (7)

Jaruzelski, ktorý zomrel v nedeľu vo svojich 90 rokoch, podľa DPA aj po smrti rozdeľuje poľskú spoločnosť. Zatiaľ je stále nejasné, či bude pochovaný so štátnymi poctami. Jaruzelski bol posledným komunistickým prezidentom, ale zároveň aj prvým po čiastočne slobodných voľbách, ktoré v júni 1989 drvivo vyhrala opozícia.

Jeho najkontroverznejším činom bolo vyhlásenie stanného práva v roku 1981, čím potlačil nezávislé odbory Solidarita. Tento krok si vyžiadal aj obete na životoch, ale podľa generálových prívržencov uchránil krajinu pred sovietskou inváziou.

Generál má byť pochovaný na varšavskom vojenskom cintoríne Powazki, ktorý je najstarší a najslávnejší vo Varšave. Doteraz ale nie je jasné, či pôjde o štátny pohreb. Za vyhlásenie štátneho smútku sa podľa agentúry DPA u Komorowského prihovoril šéf Zväzu demokratickej ľavice (SLD) a bývalý premiér Leszek Miller.

Komorowského kancelária chce spôsob pohrebu konzultovať s rodinou Jaruzelského, rozhodujúce sú vraj želania príbuzných. Štátny smútok nemá národ rozdeľovať, ale spájať, zdôraznila hovorkyňa prezidenta.

„Neviem si na pohrebe predstaviť salvy cti, ale generál Jaruzelski pravdepodobne bude pochovaný na Powazkach,“ povedal rozhlasovej stanici RMF poľský minister kultúry Bogdan Zdrojewski z vládnej liberálno – konzervatívnej Občianskej platformy.

Ľavicový exprezident Aleksander Kwaśniewski v poľskej televízii povedal, že Jaruzelski by si zaslúžil „dôstojné rozlúčenie“. Podľa Kwaśniewského bol Jaruzelski „jednou z najdôležitejších postáv posledných desaťročí poľských dejín“.

Jaruzelski podľa agentúry AP vyhlasoval, že na náhrobku chce mať nápis „Wojciech Jaruzelski – generál“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Wojciech Jaruzelski