Kličko sa podľa predpokladov stal starostom Kyjeva

Bývalý ukrajinský profesionálny boxer Vitalij Kličko, šéf strany Udar, podľa predpokladov vyhral v Kyjeve voľby na post starostu. Viacnásobný majster sveta získal 57,4 percenta hlasov.

26.05.2014 14:50
Vitalij Kličko Foto: ,
Vitalij Kličko
debata (30)

Jeho strana sa stala so 40 percentami získaných hlasov aj najsilnejšou frakciou v kyjevskom mestskom zastupiteľstve. Po zatvorení volebných miestností blahoželal svojmu spojencovi Kličkovi k víťazstvu Petro Porošenko, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane ukrajinským prezidentom.

Ako starosta chce dať Kličko odstrániť barikády na centrálnom námestí Kyjeva.

„Som vďačný aktivistom Majdanu, no teraz ich vyzývam, aby odstránili barikády,“ povedal Kličko pre internetovú televíziu 1+1 international v nedeľu večer.

Ďalším jeho cieľom je boj s korupciou v 2,8-miliónovom hlavnom meste. Úloha starostu je však na Ukrajine predovšetkým reprezentačná. Dôležité rozhodnutia robí predseda mestskej rady, ktorého menuje prezident.

Predpokladá sa však, že Porošenko dá Kličkovi väčšie právomoci. „Samospráva musí byť navrátená mestám,“ zdôraznil Kličko, ktorý sa vzdal prezidentskej kandidatúry v prospech jeho spojenca – čokoládového magnáta Porošenka. Kličko má však na správu Kyjeva zatiaľ čas len do konca októbra 2015, kedy sa uskutočnia regulárne voľby.

Štyridsaťdvaročný Kličko prehral voľby dvakrát, v rokoch 2006 a 2008.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #starosta #Vitalij Kličko #Kyjev