Pápež František opäť ostro odsúdil zneužívanie detí kňazmi

Pápež František opäť ostro odsúdil sexuálne zneužívanie detí duchovnými a uistil o svojom odhodlaní presadzovať nulovú toleranciu voči páchateľom týchto ohavných zločinov, ktoré považuje za rovnakú svätokrádež ako "čierne omše" satanistov.

27.05.2014 07:48
Vatikán, Rím, svätorečenie, pápeži, Ján Pavol... Foto: ,
Pápež František odsúdil zneužívanie detí kňazmi.
debata (4)

Na palube lietadla, ktorým sa vracal z návštevy Blízkeho východu, pápež tiež novinárom oznámil, že sa má na budúci týždeň vo Vatikáne prvýkrát stretnúť so skupinou obetí tohto zneužívania.

Pokiaľ ide o postoj Vatikánu voči duchovným obvineným z pedofílie, František podľa agentúry AFP zdôraznil, že vyšetrovanie sa týkalo aj troch biskupov, z ktorých jeden už bol odsúdený, čo svedčí, že v tejto veci neexistujú privilegovaní. „Kňazi, ktorí to páchajú, zrádzajú Boha,“ dodal.

Minulý mesiac sa pápež František ospravedlnil za prípady sexuálneho zneužívania detí kňazmi a uistil, že páchatelia neujdú trestu. Požiadal zároveň o odpustenie. Začiatkom tohto mesiaca potom Vatikán oznámil, že za posledných desať rokov pre sexuálne obťažovanie detí zbavil úradu 848 kňazov a ďalších 2572 potrestal menšími trestami.

Na začiatku tisícročia sa v Írsku a v Spojených štátoch začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80 rokoch. Vysokí preláti súčasne začali čeliť obvineniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností, aby uchránili povesť cirkvi.

Hoci súčasný pápež František sa za zneužívanie kňazmi ospravedlnil a inicioval vznik novej medzinárodnej komisie na ochranu detí v cirkevných inštitúciách, škandál cirkvou otriasa dodnes.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #zneužívanie detí #sexuálne obťažovanie