Kim Čong-un údajne nechal popraviť inžinierov zrúteného domu

Severokórejský vodca Kim Čong-un údajne nechal popravčou čatou zastreliť inžinierov, ktorí pracovali na stavbe obytného domu, ktorý sa minulý týždeň zrútil. V troskách podľa odhadov zahynulo 500 ľudí.

27.05.2014 08:10
debata (23)

Informoval o tom v utorok spravodajský server news.com.au s tým, že je ale ťažké podobné správy z komunistickej KĽDR overovať.

Dvadsaťtripos­chodová budova sa zrútila v Pchjongjangu a miestni obyvatelia sa potom dočkali zriedka vídaného verejného ospravedlnenia severokórejského režimu. Médiá informovali o tom, že Kim Čong-un „prebdel celú noc s bolestnými pocitmi po tom, čo sa o nehode dozvedel“.

Podľa informácií, ktoré ako prvé priniesla japonská tlač, nechal Kim Čong-un popraviť štyroch inžinierov, a vojenského činiteľa, ktorý mal na projekt dozerať, poslal do pracovného tábora. Podobné správy je vzhľadom na uzavretosť severokórejského režimu veľmi ťažké overiť a už sa objavili prípady, kedy sa údajne popravení ľudia v KĽDR znovu objavili na verejnosti.

KĽDR neuviedla, čo spôsobilo zrútenie nedokončenej budovy, do ktorej sa už medzitým nasťahovali ľudia. Svoju úlohu ale mohol zohrať nedostatok stavebného materiálu. Uvádza sa, že stavební robotníci v Severnej Kórei často kradnú materiál, ako je oceľ alebo cement, a predávajú ho na čiernom trhu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un