Porošenko: Čokoládový kráľ nemá rád umelé sladidlo

Predám svoj koncern Roshen, ak sa stanem prezidentom, vyhlásil Petro Porošenko, dnes už hlava ukrajinského štátu, ktorý viac ako sladké výrobky spomínanej firmy obľubuje jazdu na svojom Bentley.

27.05.2014 10:45
Porošenko Foto:
Petro Porošenko sa pozdravuje s voličmi v meste Uman.
debata (5)

„Nekonzumujem sladkosti. Mám totiž cukrovku. Som však presvedčený, že je lepšie zjesť kúsok čokolády ako nejakú náhradku sladkého. Aj preto si občas dovolím nejaký ten výrobok Roshen,“ neskrýva slabosť pre výrobky firmy, ktorú miliardár Porošenko už roky vlastní a približne 40 percent jej produkcie smeruje na ruský trh. Práve vďaka nemu zbohatol. Opačným smerom, na Západ, predáva len o čosi menej. Aj v samotnej Ukrajine sú čokoládové bonboniéry Roshen nielen značkou kvality, ale aj prejavom prestíže.

Čokoládový kráľ, ako Porošenka volajú už nielen na Ukrajine, vlastní aj veľký potravinársky podnik v Lipecku, aj závody na výrobu osobných automobilov i autobusov. Patrí mu televízna stanica a firma Ukrprominvest, ktorá kontroluje elitný športový klub 5. element. Podľa daňového priznania nový ukrajinský prezident zarobil v minulom roku 51,83 milióna hrivien (okolo 3,3 milióna eur).

Petro Porošenko patrí medzi skupinu najvplyvnejších oligarchov na Ukrajine. Podľa magazínu Forbes mu patrí siedma priečka. Napriek tomu, že revolucionári na kyjevskom Majdane nechceli pôvodne ani počuť o oligarchoch vo vedení krajiny, začiatkom júna Porošenko zasadne do prezidentského kresla. Vlastník asi dvoch miliárd dolárov, v minulosti tzv. chodiaci trezor zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča, vedel vždy včas na ktorú stranu sa postaviť. Pritom k najnovšiemu víťazstvu v prezidentských voľbách nemal ľahkú cestu. „Dnes už môžem povedať, že počas cesty po Luhanskej oblasti moje vozidlo ostreľovali. Celú našu skupinu chceli zajať a držať ako rukojemníkov,“ vyhlásil v pondelok vo volebnom štábe politik, ktorý sa odvtedy ani na krok nepohol bez piatich osobných strážcov.

Na otázku, ako si predstavuje svoju prácu ako hlava štátu, novinárom aj v pondelok lakonicky zopakoval: „Chcem a budem sa v prvom rade starať o blahobyt Ukrajiny.“ Nezabúda pritom zdôrazniť, že prioritou jeho politiky bude politicky a diplomatický zápas o návrat „dočasne okupovaného“ Krymu. „Prvoradou je územná celistvosť Ukrajiny a ako prezident musím preto načúvať hlasu oblastí,“ dodal politik. Za hlavnú úlohu v súčasnosti považuje predčasné parlamentné voľby. Podľa niektorých pozorovateľov by sa mohli uskutočniť už v septembri tohto roku.

Porošenko nezabúda ani na posilnenie obranyschopnosti krajiny, ako aj hospodárstva. Osobitnú pozornosť chce venovať separatizmu. V tejto súvislosti už vyhlásil, že cieľom jeho prvej cesty vo funkcii prezidenta bude nepokojný Donbas, juhovýchod Ukrajiny. Aj keď je za dokončenie „protiteroris­tickej“ operácie namierenej proti odporcom súčasnej moci v Kyjeve, má vlastnú predstavu o jej forme. Podľa niektorých zdrojov ako človek, ktorý vždy riadil tvrdou rukou, chce jej dodať „viac efektivity“.

Pevnú ruku pociťuje napokon aj jeho najbližšia rodina. S manželkou má štyri deti – dvoch chlapcov a dve dievčatá. Slovo hlavy rodiny je zákonom. „Jediným pravidlom v našom dome je, že sa nerozprávame o politike. Nehodnotíme súčasných ani budúcich prezidentov,“ vyhlásil rozhodne najnovší ukrajinský prezident. A na adresu domácich prác jednoducho skonštatoval: „Môže ich robiť každý člen rodiny, pretože to nie je vôbec zložité.“

Zložitá je však realita, pred ktorou ako hlava štátu bude stáť hneď po inaugurácii naplánovanej na 8. júna. Podľa novín Tages anzeiger Porošenka čaká hľadanie rovnováhy medzi kompromisom a tvrdými rozhodnutiami. Na juhovýchode volajú po „múdrej politike“ vyjadrenej v ochrane ruského jazyka a účasti zástupcov oblasti vo vláde, ktorú by podľa Porošenka aj naďalej mal viesť úradujúci premiér Arsenij Jaceňuk. Víťaz volieb pritom nezabudol ani na Juliu Tymošenkovú, ktorá skončila v zápase o voliča na druhom mieste s veľkým odstupom.

„Spolu s Juliou Vladymirovnou sme každý vynaložili obrovské úsilie s cieľom zvrhnúť predchádzajúcu vládnu moc. V minulosti, a verím, že ani v budúcnosti, nebudeme mať spory. Ak sme boli oponentmi, tak len počas volieb. Po nich veľmi rád ponúknem Julii Vladymirovnej miesto v mojom realizačnom tíme. Verím, že budeme spolupracovať,“ vyhlásil Porošenko počas predvolebnej kampane.

Cestu spolupráce radí novej hlave ukrajinského štátu aj už spomínaný Tages Anzeiger. Tentoraz v súvislosti s nepokojným juhovýchodom krajiny.

„Požiadavky juhovýchodu by Kyjev nemal ignorovať, nech už bude rokovanie s Ruskom akokoľvek ťažké,“ upozorňujú noviny v pondelňajšom vydaní. Na druhej strane však stoja proti novému prezidentovi ozbrojenci, ktorí zatiaľ nepripúšťajú žiadne politické riešenie. A tak väčšina pozorovateľov sa zhoduje na tom, že je na Porošenkovi, či proti povstalcom použije tvrdé kroky ako najvyšší veliteľ ukrajinskej armády, pred čím ho však už varovala nielen Moskva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #Ukrajina #Petro Porošenko