Malajzia zverejnila satelitné dáta týkajúce sa zmiznutého lietadla

Malajzijská vláda v utorok zverejnila nespracované dáta, na základe ktorých vyšetrovatelia dospeli k názoru, že sa nezvestné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines v marci zrútilo v južnej časti Indického oceánu. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

27.05.2014 13:40
Malajzijské lietadlo, Foto: ,
Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines
debata

Hrubé dáta vláda odovzdala najprv príbuzným pasažierov zmiznutého boeingu 777, ktorí opakovane žiadali malajské úrady o väčšiu transparentnosť, a potom poskytla údaje tiež médiám.

Dokument obsahuje 47 strán údajov zaznamenaných britskou satelitný firmou Inmarsat. Zahŕňajú elektronickú komunikáciu (takzvaný handshake, teda „potrasenie rúk“) medzi zariadením Inmarsatu na palube lietadla a pozemnou stanicou, ktoré sa počas letu boeingu každú hodinu prepojili. Tieto signály neboli pôvodne určené na vystopovanie trasy lietadla, ale vyšetrovatelia nemali pri pátraní iné údaje k dispozícii, pretože ostatné komunikačné systémy lietadla boli vypnuté.

Podľa nezávislých odborníkov citovaných agentúrou AP však zverejnené údaje nie sú v takejto podobe príliš cenné. Pripojené totiž nie sú kľúčové prepočty a postupy, ktoré by objasnili, akým spôsobom vyšetrovatelia dáta na stanovenie svojich záverov využili.

„Je to veľa materiálu, ktorý nie je veľmi dôležitý. Sú tam možno dve, tri stránky dôležitých informácií, zvyšok je len šum,“ vyhlásil satelitný inžinier Michael Exner, ktorý prepočty vyšetrovateľov analyzuje.

Rada rodín nezvestných cestujúcich, ktorí pochádzali hlavne z Číny, ostro kritizovala malajzijskú vládu za riešenie katastrofy. Príbuzní Malajziu obviňujú, že im spočiatku poskytovala rozporuplné informácie a že množstvo údajov pred nimi zatajila.

Boeing spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube sa stratil 8. marca cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia na základe satelitných a radarových dát dospeli k názoru, že sa lietadlo z neznámych dôvodov odklonilo od svojej trasy a spadlo stovky kilometrov západne od Austrálie do Indického oceánu.

Trosky lietadla doteraz nenašli. V pátraní pokračuje na dne Indického oceánu ponorka Bluefin, ktorá by mala ukončiť svoju misiu v stredu. Jej úlohu neskôr prevezme vyspelejšie zariadenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Indický oceán #Boeing #malajzijské lietadlo