Na dom nového líbyjského premiéra zaútočili granátmi

Neznámi ozbrojenci zaútočili v noci z pondelka na utorok granátmi na dom nového líbyjského premiéra Ahmada Majtíka v Tripolise.

27.05.2014 15:21
Líbya, Tripolis, Foto: ,
Líbyjské bezpečnostné zložky zaisťujú pokojný priebeh stretnutia členov parlamentu v "paláci korunného princa" v Tripolise.
debata (1)

Pri následnej prestrelke s ochrankou domu prišiel o život jeden z útočníkov, premiérovi a jeho rodine sa nič nestalo. V utorok o tom informovali zdroje blízke vláde, ministerstvo vnútra sa však k incidentu nevyjadrilo. K útoku sa nikto neprihlásil, môžu ho však mať na svedomí ozbrojenci zo samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej bývalým generálom Chalífom Haftárom, ktorý chce podľa vlastných slov zbaviť Líbyu islamistov. Nový premiér má podporu islamistického hnutia Moslimské bratstvo.

Majtíka, 42-ročného podnikateľa, potvrdil za premiéra v nedeľu líbyjský parlament, ktorý odsúhlasil aj jeho novú vládu. Líbyu má doviesť k predčasným parlamentným voľbám, ktoré sa budú konať 25. júna. Volebná komisia posunula termín volieb, čím reagovala na všeobecnú nespokojnosť obyvateľov s vývojom krajiny, kde od zabitia dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího vládne chaos a ozbrojené skupiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Líbya #Tripolis #nepokoje