Občanom USA radia okamžite opustiť Líbyu

Ministerstvo zahraničných vecí USA v utorok varovalo Američanov pred cestovaním do Líbye a tým, ktorí sa na jej území nachádzajú, odporučilo okamžite odísť. Poukázalo pritom na viaceré skupiny vyzývajúce na útoky proti občanom a záujmom USA v severoafrickej krajine.

28.05.2014 09:50
Libya, vlajka, zástava Foto: ,
Demonštrujúci Líbyjčania, ktorí podporujú Chalífu Haftara
debata (28)

Tamojšiu bezpečnostnú situáciu Washington hodnotí ako „nepredvídateľnú a nestabilnú“, napriek obmedzovaniu konzulárnych služieb však zatiaľ nepristúpil k evakuácii veľvyslanectva v Tripolise.

„Občania USA zdržiavajúci sa momentálne v Líbyi by mali zachovať najvyššiu ostražitosť a bezodkladne odcestovať,“ uviedol vo vyhlásení americký rezort zahraničia. Podobne varovanie vydal ešte v decembri, odkedy rastú obavy z vypuknutia novej občianskej vojny v Líbyi.

V roku 2012 zahynul pri útoku na konzulát v Bengází americký veľvyslanec Chris Stevens a traja ďalší Američania. Najnovšie nepokoje vypukli v polovici mája takisto v Bengází a neskôr sa rozšírili aj do Tripolisu, kde na budovu parlamentu zaútočili sily odpadlíckeho generála Chalífu Haftara.

Odporcovia islamistického prúdu po útoku na zhromaždenie s prevahou islamistov oznámili pozastavenie jeho činnosti, pričom obvinili zákonodarcov z podpory extrémizmu. Centrálna vláda v Tripolise považuje operáciu za pokus o puč.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #USA