Donecký starosta vyzýva obyvateľov, aby ostali doma

Ukrajinská armáda v stredu v Donecku na východe krajiny obnovila "protiteroristickú operáciu", ktorá si v minulých dvoch dňoch vyžiadala niekoľko desiatok obetí a ich skutočný počet nie je stále známy. Podľa správ ruských novinárov nízko nad mestom lietajú ukrajinské bombardéry, ozývajú sa explózie a streľba zo samopalov.

28.05.2014 12:10 , aktualizované: 14:00
Doneck, Ukrajina Foto: ,
Proruský rebel za barikádou neďaleko cesty vedúcej k doneckému letisku.
debata (36)

Donecká samospráva však vyhlásením starostu mesta Alexandra Lukianenka poprela, žeby sa v meste bojovalo. Zopakovala však výzvu pre obyvateľov, aby sa nevzďaľovali zo svojich príbytkov a opúšťali ich iba v naliehavých prípadoch a aby sa vyhýbali miestam, kde hrozia vojenské zrážky. Donecká radnica varovala občanov, aby sa nepribližovali najmä k sídlu miestnej rezidentúry tajnej služby SBU, okolo ktorej sa podľa denníka Ukrajinská pravda intenzívne strieľalo.

Podľa správ ukrajinských médií armáda v meste od rána zlikvidovala niekoľko palebných postov proruských radikálov. Neďaleko letiska vojaci zneškodnili mínometnú batériu, ktorú údajne obsluhovali čečenskí ozbrojenci. Na príjazdovej ceste k letisku bol zabavený mikrobus s desiatimi mobilnými granátometmi.

Spravodajský server Ostrov v stredu napísal, že medzi osobami, ktoré zahynuli počas pondelkovej a utorkovej operácie, identifikovali ukrajinské úrady ruských občanov z Ingušska, Čečenska a Dagestanu a tiež niekoľko Abcházcov.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu v rozhovore pre nemecký denník Bild vyhlásil, že na východe Ukrajiny panuje „vojnový stav“ a protiteroristická operácia sa tu „konečne poriadne začala“. (Prečítajte si viac o Porošenkových vyhláseniach.)

Navyše stále nie je jasný osud skupiny pozorovateľov OBSE, ktorí v ​​pondelok padli do zajatia na východe Doneckej oblasti. Tlačová služba samozvanej Doneckej ľudovej republiky poprela akýkoľvek podiel vzbúrencov na únose skupiny štyroch európskych pozorovateľov. (Viac o únose pozorovateľov OBSE.)

36 debata chyba
Viac na túto tému: #boje #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #SBU