Francúzska polícia evakuovala tábory imigrantov v Calais

Francúzska poriadková polícia začala v stredu evakuovať tri utečenecké tábory v severnom prístave Calais, v ktorých žijú stovky nelegálnych imigrantov.

28.05.2014 16:05
debata (3)
Zásah polície v utečeneckom tábore v prístavnom... Foto: SITA/AP, Thibault Vandermersch
Calais, polícia, imigranti, Francúzsko Zásah polície v utečeneckom tábore v prístavnom mestečku Calais na severe Francúzska.

Mnohí z nich provizórne tábory ešte predtým opustili na výzvu prefekta regiónu Pas-de-Calais Denisa Robina, ktorý dal príkaz na likvidáciu táborov už pred týždňov z dôvodu, že predstavujú hrozbu pre verejné zdravie a bezpečnosť. V táboroch totiž stále pribúdajú ďalší utečenci a úrady sa obávajú šírenia infekčných chorôb. Prístav Calais je magnetom pre nelegálnych imigrantov z Afriky a Ázie, ktorí často pokračujú do ďalej Británie. Vo všetkých troch táboroch žilo v stanoch asi 800 utečencov, z ktorých niektorí sa snažili polícii zabrániť v ich evakuácii.

Situácia v utečeneckom tábore v prístavnom... Foto: SITA/AP, Thibault Vandermersch
Fracúzsko, polícia, imigranti, utečenci Situácia v utečeneckom tábore v prístavnom mestečku Calais na severe Francúzska.

Policajná operácia sa stala len tri dny po víťazstve protiimigračnej strany Národný front (NF) vo voľbách do Európskeho parlamentu. V severozápadnom regióne Pas-de-Calais získal NF až 34 percent hlasov. Front sa stavia proti imigrácii a je tiež proti otvoreným schengenským hraniciam v rámci EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #imigranti