Tábor na kyjevskom Majdane vraj nezmizne ani po voľbe prezidenta

Stanový tábor na kyjevskom námestí Nezávislosti zostáva aj po voľbách ukrajinského prezidenta na mieste a jeho organizátori ho nehodlajú zrušiť. Symbol protivládnych nepokojov, ktoré vo februári vyvrcholili pádom bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, sa z bojového štábu opozície zmenil na trhovisko suvenírov a vyhľadávanú turistickú atrakciu. Na jeho likvidáciu vyzval nový kyjevský starosta Vitalij Kličko.

28.05.2014 16:00
Ukrajina, Kyjve, Námestne nezávislosti, Majdan Foto: ,
Situácia na kyjevskom Námestí nezávislosti začiatkom roka
debata (45)

Obyvatelia stanového tábora ale Majdan opustiť neplánujú. „Nikam nepôjdeme, chceme dať Porošenkovi šancu. Počkáme mesiac,“ povedal v stredu spravodajcovi ruskej agentúry ITAR-TASS jeden z ukrajinských aktivistov.

Petro Porošenko je už istým víťazom ukrajinských prezidentských volieb, v nedeľňajšom prvom kole volieb mu dala hlas viac ako polovica voličov. Zhruba s rovnakým výsledkom vyhral súboj o Kyjevskú radnicu aj bývalý boxerský šampión Kličko.

Niektorí zo strojcov ukrajinského prevratu stále okupujú aj sídlo kyjevskej mestskej správy. Podľa miestnych médií situáciu zneužívajú ľudia, ktorí radničnú kanceláriu premenili na vlastné apartmány. Kličko ich bezprostredne po svojom zvolení vyzval, aby budovu radnice vypratali. Námestie Nezávislosti by podľa vodcu hnutia Udar mali opustiť aj obyvatelia stanového tábora a barikády, ktoré v centre ešte stále stoja, by mali byť rozobrané.

Podľa kyjevských novinárov však Majdan žije ďalej svojím životom. V centre sa občas objavujú ozbrojené hliadky domobrany, nedávno tu vraj vyrástla dokonca nová barikáda. Na námestí Nezávislosti vyhrávajú kapely a improvizované poľné kuchyne rozdávajú obedy záujemcom. Turisti sa fotografujú na pozadí barikád a vypáleného Domu odborov. Všadeprítomné sú kasičky na príspevky pozostalým po obetiach bojov medzi Kyjevským povstalcami a Janukovyčovou políciou.

Obyvatelia Kyjeva vraj na Majdan zablúdia len zriedka. Cez deň je námestie Nezávislosti plné turistov, v noci sa mení na nebezpečnú zónu. „Je to jarmok a cirkus. Veď už sme vyhrali, nemajú tam čo robiť,“ sťažoval sa jeden z Kyjevčanov v rozhovore pre denník Segodňa.

Hoci vedenie stanového tábora vyhlásilo v centre mesta prohibíciu, alkoholu je na námestí Nezávislosti mnoho. Skutočnosť, že medzi ľuďmi na Majdane je tiež veľké množstvo zbraní, obyvateľom mesta na pokoji nepridáva.

Pôvodne chceli „revolučné hliadky“ na Majdane zotrvať do prezidentských volieb, ale teraz vraj o rozpustení tábora nemôže byť reč. Podľa denníka Segodňa dokonca na miesta skorších provizórnych stanov ľudia privážajú drevené záhradné domčeky. Pri niektorých sú nafukovacie bazény so sprchou.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #Kyjev #Ukrajina #Majdan #kríza na Ukrajine