Ukrajinskí vzbúrenci uniesli aj Slováka, pozorovatelia sú už v poriadku

Skupina je na ceste z Makijevky na televíznu vežu v Donecku, povedal v stredu podvečer pre Pravdu v rozhovore z Donecka Ľubomír Kopaj, člen pozorovateľskej misie OBSE.

28.05.2014 19:05 , aktualizované: 20:10
debata (84)

„Potvrdzujem, že v zadržanej skupine je aj Slovák. Je zdravý, v poriadku. Podmienkou prepustenia rukojemníkov je práve možnosť, aby únoscovia mohli prehovoriť v priamom televíznom prenose,“ informoval Kopaj, slovenský člen misie v Donecku.

Zadržanie jedenásťčlennej skupiny pozorovateľov, vrátane jedného z troch Slovákov v pozorovateľskej misii na Ukrajine, potvrdil pre Pravdu aj Boris Gandel, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR. „Podľa dostupných informácií skupinu pozorovateľov zadržali doteraz neidentifikované ozbrojené osoby približne 35 km od mesta Doneck. Medzi zadržanými je aj občan Slovenskej republiky,“ informoval Gandel.

Ide už v poradí o tretí únos rukojemníkov z radov pozorovateľov OBSE východoukrajinskými odporcami vlády v Kyjeve. Prvým bolo zadržanie členov vojenskej misie. Vladimir Lukin, ruský splnomocnenec prezidenta Vladimira Putina, ich napokon dopravil zo Slavianska do Donecka a odtiaľ zamierili do Berlína na palube nemeckého špeciálu. Bol medzi nimi aj český dôstojník, podplukovník Josef Přerovský.

Od pondelka večera vedenie misie OBSE na Ukrajine stratilo spojenie s ďalšou, tentoraz štvorčlennou skupinou a doteraz nemá o jej osude žiadne informácie. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina spomínaných pozorovateľov OBSE uniesli vzbúrenci na administratívnej hranici medzi Doneckou a Luhanskou oblasťou. Skupinu tvoria podľa televízie Espreso Estónec, Dán, Švajčiar a Turek.

Vedenie misie, ako aj viedenská centrála OBSE ešte v stredu pred najnovším zadržaním medzinárodných pozorovateľov nevylučovali, že pre bezpečnostné riziká v oblasti stiahnu misiu z juhovýchodu Ukrajiny.

Pozorovatelia OBSE vrátane Slováka sú v poriadku

Skupina jedenástich pozorovateľov monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej je aj jeden Slovák, sa v poriadku vrátila do mesta Doneck na východe Ukrajiny. Na svojej stránke o tom v stredu informovala OBSE, ktorá so skupinou stratila kontakt okolo obeda. Podľa vyhlásenia OBSE skupina cestovala v troch autách do Dnetropetrovska. Zastavila a zdržala ich cestná zátarasa pri meste Marinka. Medzi pozorovateľmi je Slovák, Američan, Rakúšan, dvaja Bulhari, Holanďan, Fín, Talian, Nór, Rus a Poliak. (sita)

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina