Zistí Ukrajina, kto zabil prvého novinára na jej území?

Prežil konflikt v Afganistane aj Arabskú jar v Tunise a Líbyi, smrť našiel na Ukrajine. Taliansky novinársky fotograf Andrea Rocchelli sa stal prvým pracovníkom z médií zabitým v ukrajinskom konflikte.

29.05.2014 10:30
Andrea Rocchelli, pas, Ukrajina, Talian, zabitý Foto:
Pas zabitého talianskeho fotografa Andreu Rocchelliho
debata (35)

Zahynul v predvečer prezidentských volieb, a tak tragédia zostala v tieni politickej udalosti, ako aj pokračujúcich bojov medzi armádou a separatistami na juhovýchode štátu.

Spolu s Rocchellim prišiel o život aj jeho ruský tlmočník Andrej Mironov, mimochodom, známy ochranca ľudských práv. Rím aj Moskva vyzvali Kyjev, aby objasnil smrť a páchateľov postavil pred súd. „Ubezpečujem, že vyšetrovanie povedú najlepší špecialisti,“ povedal podľa agentúry UNIAN šéf ukrajinskej diplomacie Andrej Deščyca. Napriek tomu, že mu chýbajú dôkazy, tvrdí, že Talian a Rus sa stali obeťami mínometnej streľby separatistov.

Ruské médiá priniesli opačnú verziu. „V sobotu večer sa skupina zahraničných novinárov v oblasti obce Andrejevka pri Slaviansku ocitla pod paľbou ukrajinských vojakov,“ napísala agentúra RIA Novosti. Útok si vyžiadal aj jedného zraneného. Bol ním francúzsky fotograf William Roguelon.

Fotografi a tlmočník pricestovali do Andrejevky, aby urobili reportáž v čase prezidentských volieb. Roguelon povedal talianskemu denníku La Stampa, že keď začuli prvý rachot zbraní, skočili do priekopy. „Rocchelliho a Mironova zasypala zemina a črepy, ja som utrpel zranenie nôh, ale podarilo sa mi postaviť na ne a utiecť,“ poznamenal. Dodal, že prekročil líniu separatistov a miestni ho odviezli do nemocnice.

Zabitie vyvolalo pobúrenie v mediálnych kruhoch. „Sme šokovaní smrťou týchto dvoch ľudí. Kríza na východe Ukrajiny sa stáva čoraz násilnejšia a nebezpečnejšia pre novinárov. Žiadame všetky strany konfliktu, aby rešpektovali výkon ich povolania,“ zdôraznila vo vyhlásení Lucie Morillonová, šéfka medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc. Poukázala pritom na skutočnosť, že počas prvých štyroch mesiacov tohto roku bolo na Ukrajine fyzicky napadnutých alebo zranených až 218 novinárov.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #novinár #fotograf #zabitie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Talian