Povstalci pri Slaviansku zostrelili vrtuľník, 14 vojakov zahynulo

Vo východoukrajinských mestách Slaviansk a Kramatorsk sa údajne začala rozsiahla ofenzíva ukrajinskej armády s nasadením delostrelectva a letectva.

29.05.2014 13:12 , aktualizované: 16:16
Slaviansk, zostrekený vrtuľník Foto: ,
Čierny dym stúpa nad miestom, kde bol neďaleko mesta Slaviansk zostrelený ukrajinský armádny vrtuľník
debata (286)

Miestne médiá informujú o ostreľovaní palebných pozícií proruských povstalcov z bojových vrtuľníkov, armáda údajne útočí na Slaviansk z raketových batérií Grad. Povstalci zostrelili armádny vrtuľník, v ktorom zahynulo 14 vojakov vrátane ukrajinského generála.

Podľa spravodajského serveru Ostrov začala vo Slaviansku a Kramatorsku „rozsiahla protiteroristická operácia“. Slavianskom sa podľa správ na sociálnych sieťach rozliehajú dávky zo samopalov a guľometov. Armáda údajne strieľa do obytných štvrtí, kde sa povstalci ukrývajú. Zdroje servera Ostrov ale tvrdia, že hlavné vzbúrenecké sily Slaviansk opustili.

Počas bojov bol podľa agentúry Unian zostrelený vrtuľník ukrajinskej armády. Úradujúci prezident Oleksandr Turčynov v parlamente oznámil, že v havarovanom vrtuľníku zahynulo 14 vojakov vrátane generála Volodymyra Kulčyckého. Stroj vraj povstalci zostrelili s pomocou ruskej mobilnej protilietadlovej rakety. „Naši vojaci boli na palube zostreleného lietadla. V oblasti bojov mali iných vojakov nahradiť v rámci plánovanej rotácie,“ povedal Turčynov.

Zároveň pred poslancami vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily východ krajiny „oslobodia“ a že vinníci terajších nepokojov budú potrestaní.

Obyvateľ Slavianska: Je tu skutočná vojna

„Je tu skutočná vojna, tak mohutnú paľbu sme od začiatku krízy vo Slaviansku nepočuli,“ napísal o štvrtkových bojoch jeden z obyvateľov mesta na Twitteri. Bojuje sa údajne najmä v predmestskej obci Semenivka a na hlavnej železničnej stanici. Obyvatelia sú vyzývaní, aby nevychádzali na ulicu a aby okná prelepili lepiacou páskou. V okolí Slavianska vraj horí niekoľko obytných domov.

Velenie „protiteroristickej operácie“ na východe Ukrajiny v situačnej správe štvrtkovú armádnu operáciu vo Slaviansku a Kramatorsku poprelo. Podľa armádneho hovorcu Vladislava Selezňova boje skutočne prepukli, avšak sú prejavom súperenia medzi konkurenčnými skupinami povstalcov.

Matka s dieťaťom sa pozerá z okna autobusu pred... Foto: SITA, Alexander Zemlianichenko
Slaviansk Matka s dieťaťom sa pozerá z okna autobusu pred odchodom zo Slavianska.

Východoukrajinský spravodajský server Cenzor oznámil, že povstaleckí vodcovia v Slaviansku sa chystajú vyviezť z mesta 200 detí. Armáda sa údajne obáva, že ide o provokáciu. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Stanislava Rečynského sa v skutočnosti z mesta snažia uniknúť povstaleckí vodcovia. Už raz sa pokúsili o útek do Ruska, ale ruskí pohraničníci ich vrátili späť, povedal Rečynskyj.

Ukrajinská armáda bezprostredne po nedeľných prezidentských voľbách na Ukrajine začala mohutnú operáciu proti povstalcom v Donecku a v noci na štvrtok vojaci zaútočili aj na povstalecké pozície v Luhansku. Novozvolený prezident Petro Porošenko varoval, že „protiteroristická operácia“ vstupuje do novej fázy, bude účinnejšia a dôraznejšia. (Čítajte v osobitnej správe.)

Donbaskí povstalci vydali výzvu

Vedenie donbaských povstalcov sa na svetové spoločenstvo obrátilo so žiadosťou o okamžitú pomoc v boji s „šírením hnedého moru“ na východe Ukrajiny. Autori výzvy varujú, že konfrontácia na Ukrajine môže viesť k novej svetovej vojne. „Fašistická hydra živená a riadená Spojenými štátmi "sa vraj nezastaví pred ničím. Výzva zverejnená v mene "donbaského ľudu“ varuje pred nebezpečenstvom zničenia, ktorému sú údajne vystavení obyvatelia „ľudových republík“ zo strany nacistov a fašistov využívaných terajším ukrajinským režimom.

Zmluvu o pridružení chce Kyjev pred 27. júnom

Ukrajina by chcela podpísať s Európskou úniou ekonomickú časť zmluvy o pridružení pred 27. júnom. V Kyjeve to vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja. Kyjev chcel pôvodne dohodu podpísať práve 27. júna, novozvolený prezident Petro Porošenko údajne trvá na skoršom dátume. Ukrajinské ministerstvo zahraničia chce Brusel vyzvať na konzultácie, počas ktorých by bolo možné termín podpísania zmluvy dohodnúť, povedal ukrajinský minister.

Porošenkovo ​​víťazstvo po sčítaní všetkých hlasov potvrdila ukrajinská ústredná volebná komisia. Nový prezident získal 54,7 percenta odovzdaných hlasov, jeho hlavná konkurentka Julia Tymošenková skončila druhá s 12,8 percenta hlasov. (Čítajte v osobitnej správe.)

286 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #vrtuľník #Ukrajina #Slaviansk