Nástupcom Ashtonovej v čele diplomacie EÚ by mohol byť Sikorski

Nástupcom Catherine Ashtonovej vo funkcii šéfky diplomacie Európskej únie by sa mohol stať poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Poľsko podľa spravodajského serveru BBC potvrdilo, že ho navrhne. Ashtonová, ktorá post zastávala päť rokov, už vylúčila, že by mala záujem vo funkcii pokračovať aj v druhom funkčnom období.

29.05.2014 15:00
Radoslaw Sikorski, Arsenij Jaceňuk, Ukrajina Foto: ,
Radoslaw Sikorski (vpravo) a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk
debata (29)

Päťdesiatjedenročný Sikorski, ktorý je okrem iného známy ako kritik ruskej zahraničnej politiky, bude podľa poľského premiéra Donalda Tuska „prirodzeným kandidátom“.

„Poviem to otvorene: Poľsko získalo taký významný vplyv na zahraničnú politiku, že takzvaný vysoký predstaviteľ bude predmetom nášho záujmu,“ potvrdil Tusk.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku sa bežne skrátene označuje ako minister zahraničia EÚ. Európska rada bude o vymenovaní hlasovať v júli a novozvolený Európsky parlament o ňom bude rozhodovať v septembri.

Sikorskeho pôsobenie

BBC pripomína, že Sikorski sa ako poľský minister zahraničia vyslovoval za intenzívnejšiu odozvu EÚ na ruské vojenské zásahy v Gruzínsku a na Ukrajine a bol vedúcou postavou pri formulovaní medzinárodnej diplomatickej odpovede na ukrajinskú krízu. Spoločne so svojimi partnermi z Nemecka a Francúzska pomohol vyrokovať dohodu medzi režimom a opozíciou v posledných dňoch prezidentovania Viktora Janukovyča.

Sikorski tiež dva roky zastával post ministra obrany. Za komunizmu získal politický azyl vo Veľkej Británii, študoval na Oxfordskej univerzite a niekoľko rokov pracoval ako novinár. V roku 1987 vyhral fotoreportérsku súťaž World Press Photo za fotografiu z afganskej vojny.

Po eurovoľbách z minulého týždňa je potrebné nanovo obsadiť aj posty predsedov Európskej komisie a Európskej rady i jednotlivých eurokomisárov.

Šéfkou Európskej rady, teda „európsku prezidentkou“, by sa po Hermanovi Van Rompuyovi mohla údajne stať sociálnodemokra­tická dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová. Na Twitteri to uviedol šéf kampane Jeana-Claudea Junckera Martin Selmayr. Juncker je kandidátom víťazných ľudovcov na šéfa Európskej komisie.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Catherine Ashtonová #Radoslaw Sikorski