Alžbetu II. čaká možno posledná zahraničná cesta. Pôjde do Normandie

Britská kráľovná Alžbeta II. má problémy s opotrebovanými kĺbmi a jej manžel princ Philip nedávno bojoval s vážnou chorobou.

30.05.2014 09:51
Kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Kráľovná tradične stále vystupuje v parlamente, aby predstavila legislatívny plán vlády.
debata (2)

Ako píše agentúra AP, kráľovský pár si však napriek tomu nenechá kvôli zdravotným problémom ujsť veľkú zahraničnú spomienkovú slávnosť – sedemdesiate výročie vylodenia spojencov v Normandii.

Alžbeta II. a princ Philip už do značnej miery prestali cestovať do zahraničia, čím opatrne priznávajú svoj ​​pokročilý vek. Budúci týždeň sa ale chcú v Normandii zúčastniť osláv tých, ktorí obetovali život za oslobodenie Európy od nacistických útokov.

Druhá svetová vojna priamo formovala život teraz už 88-ročnej Alžbety a 92-ročného Philipa. Výročie prežívajú tak intenzívne, že sa kráľovský pár chystá ešte raz prekročiť Lamanšský prieliv, tentoraz vlakom Eurostar podmorským tunelom, ten Alžbeta pred 20 rokmi slávnostne otvárala.

Uznávaný historik druhej svetovej vojny Antony Beevor hovorí, že Alžbeta a Philip chcú ukázať svoju solidaritu s klesajúcim počtom žijúcich veteránov, vrátane tých, ktorí majú stále dostatok síl na to, aby sa na slávnosti budúci týždeň osobne zúčastnili. Vezmú si so sebou aj mladších príslušníkov kráľovskej rodiny, vrátane následníka trónu princa Charlesa a princa Williama.

„Myslím, že príde obrovský počet veteránov,“ povedal Beevor. „Prítomnosť kráľovnej z toho robí mimoriadnu udalosť. Oddanosť veteránov a ich obdiv sú hlboko zakorenené. Kráľovná a Philip sú si obaja dobre vedomí, že toto je naposledy, kedy bude môcť prísť slušný počet veteránov. Tým to pre obidvoch nadobúda na význame,“ dodal Beevor.

Kráľovná bola počas vojny dospievajúcim dievčaťom. Ako princezná sa pripojila k pomocnej službe pri pozemnej armáde, kde slúžila ako vodička a mechanicky. Philip aktívne slúžil pri kráľovskom námorníctve.

Bude cesta do Normandie poslednou?

Mnohí sa domnievajú, že toto bude posledná zahraničná cesta kráľovnej, ktorej pôsobivú výdrž a pohyblivosť v poslednej dobe ovplyvnili zdravotné neduhy kráľovského páru. Panovníčka, ktorá je hlavou štátu od náhleho úmrtia jej otca Juraja VI. v roku 1952, nedávno prenechala viaceré svoje povinnosti princovi Charlesovi, čo bolo označované ako „mäkké nástupníctvo“ alebo čiastočné odovzdanie moci.

Britská kráľovná Alžbeta II. so synom - princom... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Britská kráľovná Alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II. so synom - princom Charlesom a jeho manželkou Camillou.

Charles čoraz častejšie zastupuje svoju matku pri slávnostných uvádzaní do úradu a tiež ju zastúpil na nedávnom stretnutí šéfov vlád krajín Commonwealthu na Srí Lanke. Cez tieto zmeny sa očakáva, že Alžbeta zostane v úrade. Naďalej absolvuje každotýždenné súkromné stretnutia s premiérom a budúci týždeň sa chystá predniesť príhovor oznamujúci program vlády na formálnom začatí nového zasadania parlamentu.

Kráľovná verejne nepovedala, že sa vzdáva svojej role, a keď vystúpi na verejnosti, pôsobí rovnako energicky, ako pôsobila vždy. Zato Philip, ktorý má problémy so srdcom a trpí ďalšími neduhmi, naznačil už po dosiahnutí deväťdesiatky, že je čas, aby obmedzil svoje verejné záväzky.

Vlani Philip na dlhšiu dobu zmizol z očí verejnosti, keď sa zotavoval z operácie brucha kvôli nespresnenej chorobe. V poslednej dobe sa občas objavil – možno trochu vychudnutý, ale stále čulý.

Kráľovná stihne včas aj dostihy

Kráľovná sa čoraz častejšie spolieha na mladšiu generáciu kráľovskej rodiny na čele s princom Williamom a jeho ženou Kate, ktorí tiež budú mať významné úlohy na akciách budúci týždeň v Normandii.

Kráľovná sa okrem hlavného ceremoniálu na Sword Beach chce zúčastniť aj na spomienkovej bohoslužbe a osobne sa stretne s veteránmi. Po slávnostných akciách v Normandii sa s Philipom v piatok večer zúčastnia na štátnej recepcii v Elyzejskom paláci.

Ďalší deň je kráľovnin program ľahší a do Anglicka sa vráti práve včas, aby stihla dostihy v Epsom Downs, čo je podobne ako oslavy Dňa „D“ udalosť, ktorú by si dobrovoľne nenechala ujsť. " To je jej srdcu drahé, ide o jej obľúbený deň v dostihovom kalendári," povedal šéfeditor magazínu Majesty Joe Little. „Nikto by jej nechcel uprieť trochu potešenia,“ uzavrel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Normandia #kráľovná Alžbeta II.