Na čele Nobelovho výboru by mohla byť Clintonová či Annan

Nórski politickí predstavitelia zvažujú vymenovanie medzinárodnej osobnosti do čela Nobelovho výboru, ktorý rozhoduje o laureátoch prestížneho ocenenia za zásluhy v oblasti mieru.

30.05.2014 10:08
Hillary Clintonová Foto: ,
Americká exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
debata (14)

Podľa štvrtkových informácií tamojších médií sa do hľadáčika dostali aj také mená ako bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, exministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová či šéf švédskej diplomacie Carl Bildt. Debata sa stáva aktuálnou najmä pre blížiaci sa koniec mandátu troch členov výboru vrátane jeho súčasného šéfa, expremiéra Thorbjorna Jaglanda.

Komisia pod Jaglandovým vedením v uplynulých rokoch dospela k viacerým sporným rozhodnutiam. V roku 2009 napríklad Nobelovu cenu mieru dostal americký prezident Barack Obama, ktorý bol v tom čas vo svojom úrade iba deväť mesiacov. O tri roky neskôr výbor zase ocenil Európsku úniu napriek veľkej hospodárskej kríze a občianskym nepokojom. Nóri chcú zároveň deklarovať, že výbor nekoná na žiadosť vlády a nereprezentuje jej názory. Ocenenie čínskeho disidenta Lioua Siaoa-poa v roku 2010 totiž spôsobilo výrazné narušenie vzťahov s Pekingom.

Členom päťčlenného Nobelovho výboru nemôže byť žiadny aktívny politik. Jeho personálnu podobu určuje parlament, noví členovia budú známi na jeseň.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #Hillary Clinton #Kofi Annan