Snowden tvrdí, že interne NSA kritizoval, tá to poprela

Bývalý analytik americkej tajnej služby NSA (Národná agentúra pre bezpečnosť) Edward Snowden v rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC vyhlásil, že v NSA opakovane interne vznášal námietky proti monitorovaniu internetovej a telefonickej komunikácie miliónov ľudí. NSA však vzápätí uviedla, že má len jediný e-mail, v ktorom Snowden žiadal o objasnenie právnej otázky k výučbovým materiálom, napísala v noci na piatok agentúra AP.

30.05.2014 13:00
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (3)

Snowden pred rokom rozpútal aféru okolo výzvedných praktík amerických tajných služieb, keď informácie o monitorovacom programe poskytol médiám, a teraz sa skrýva v Rusku. Americký minister zahraničia John Kerry ho nazval zbabelcom a vyzval ho, aby sa vydal americkej justícii. Tridsaťročný utečenec odkázal, že do USA sa vráti v prípade, že mu nebude hroziť trest.

V prvom rozhovore pre niektorú z amerických televízií od svojho vlaňajšieho úteku z USA Snowden povedal, že v NSA hlásil závažné problémy s právnou interpretáciou jej aktivít. Vládna tajná služba vo štvrtok, len niekoľko hodín po odvysielaní interwiev, zverejnila e-mail z apríla 2013. To je vraj jediný dôkaz toho, že jej niekdajší pracovník vyjadril nejaké obavy.

Snowden potom denníku The Washington Post povedal, že NSA predtým popierala existenciu akejkoľvek komunikácie na túto tému; terajší zverejnenie e-mailu preto podľa neho „vzbudzuje vážne obavy“. Dodal tiež, že zverejnený materiál je nekompletný a že existujú ďalšie elektronické komunikácie, ktoré jeho tvrdenia dokazujú.

„Faktom je, že som tieto obavy dával opakovane najavo – ako verbálne tak písomne ​​- pri mnohých príležitostiach, čo som vždy tvrdil a čo NSA vždy popierala,“ uviedol niekdajší spravodajský analytik.

Snowden bol vraj presvedčený, že systém NSA je nastavený tak, aby boli zamietnuté akékoľvek jeho námietky, a tak informoval o svojich obavách spojených s postupmi agentúry tiež svojich vtedajších kolegov. Ukázal im vraj „priame dôkazy o programoch, ktoré títo kolegovia považovali za protiústavné či inak znepokojujúce“. Ak sa chce Biely dom dozvedieť o tom, aké obavy dával počas svojho pôsobenia v NSA najavo, mal by sa vraj spýtať práve jeho bývalých kolegov.

Snowden, ktorému Rusko poskytlo dočasný azyl do tohtoročného leta, pred rokom novinárom odovzdal informácie, z ktorých vyplýva, že NSA a ďalšie spravodajské služby zbierali údaje o telefonátoch a e-mailovej komunikácii miliónov ľudí po celom svete, okrem iného aj európskych politických špičiek vrátane kancelárky Angely Merkelovej.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #NSA #edward snowden #námietky #výhrady