Merkelová podporila Junckera do čela Európskej komisie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa chce medzi čelnými predstaviteľmi Európskej únie usilovať o to, aby sa ďalším šéfom Európskej komisie stal bývalý dlhoročný luxemburský premiér Jean - Claude Juncker.

30.05.2014 15:58
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (2)

Merkelová to oznámila v prejave o úlohe Európskej únie vo svete na Nemeckých katolíckych dňoch v Regensburgu. Merkelová dávala najavo podporu Junckerovi už skôr, v Nemecku sa ale stále objavovali špekulácie o tom, že by kancelárka mohla hľadať iného vhodného kandidáta.

„Prvýkrát sme v európskych voľbách oficiálne mali kandidátov na pozíciu predsedu komisie. A všetci boli uzrozumení s tým, že tá politická frakcia, ktorá bude (v Európskom parlamente) najsilnejšia, postaví do čela komisie svojho kandidáta,“ povedala Merkelová. „Európska ľudová strana sa stala najsilnejším zoskupením v Európskom parlamente , a preto teraz vediem rozhovory práve v tom zmysle, aby sa Jean – Claude Juncker stal predsedom Európskej komisie,“ dodala.

Nemecká Kresťanskodemo­kratická únia (CDU), ktorej predsedníčkou je Merkelová, je v rámci Európskej únie súčasťou Európskej ľudovej strany. Merkelová preto už v minulých dňoch uvádzala, že s Junckerovou kandidatúrou do čela Európskej komisie súhlasí.

Aj napriek opakovaným vyhláseniam Merkelovej sa ale na nemeckej politickej scéne od pondelka objavujú špekulácie o tom, že kancelárka nie je s výberom Luxemburčana spokojná a že bude hľadať iného kandidáta.

Pred európskymi voľbami pritom predovšetkým zo strany nemeckej sociálnej demokracie (SPD) znelo varovanie pred takýmto postupom, podľa SPD by to bol podvod na európskych voličoch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Jean-Claude Juncker #eurovoľby